
Wandelt u ook graag in uw eigen omgeving? Wilt u mee denken over het ontwikkelen van een Klompenpad in de gemeente Oldebroek, tussen ’t Loo en Oldebroek? U bent van harte uitgenodigd op de startavond op woensdag 24 september van 19.30 uur tot 22.00 uur in Museumboerderij De Bovenstreek, Bovenstraatweg 10-1 in Oldebroek. Wethouder Groot van de gemeente Oldebroek opent de startavond. Daarna vertelt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) over de bedoeling van het project. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.15 uur.
Netwerk van Klompenpaden in Hattem, Heerde en Oldebroek
De gemeente Oldebroek en de buurgemeenten Hattem en Heerde vinden het belangrijk dat er voldoende wandelmogelijkheden zijn in het buitengebied en werken aan het realiseren van een netwerk van Klompenpaden. In totaal worden er in de drie gemeenten, vijf Klompenpaden ontwikkeld. Het is de bedoeling dat deze Klompenpaden op elkaar aansluiten, en zo het buitengebied ontsluiten voor bewoners die graag wandelen, maar ook voor bezoekers van het gebied die er één of meerdere dagen willen wandelen. SLG werkt aan het realiseren van de Klompenpaden in nauwe samenwerking met andere partijen, bewoners, horecagelegenheden, bed and breakfast, en andere partijen uit de omgeving die veel kennis hebben van het gebied.
Klompenpaden in Gelderland en Utrecht
In Gelderland en Utrecht zijn tot nu toe zestig Klompenpaden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Voor de openstelling van hun grond ontvangen de agrariërs een vergoeding. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de bewoners die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie.
Startavond
Op de startavond wordt het project toegelicht. Alle aanwezigen krijgen de kans om hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorische interessante objecten en hun ideeën voor de routes aan te dragen. Op kaarten kunnen zij aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. De exacte locatie van de te ontwikkelen routes staat nog helemaal open en op de startavond willen we van u als bewoner de wensen met betrekking tot wandelmogelijkheden in kaart brengen. Een werkgroep (waarvoor u zich op deze avond kunt aanmelden) bestaande uit bewoners en betrokken partijen gaat vervolgens aan de slag om een Klompenpad te realiseren waar de bewoners van het gebied volop van kunnen genieten en trots op zijn.
Voor vragen over deze avond kunt u terecht bij Liny Saris van SLG, telefoon 026-3537444. Kijk ook op www.klompenpaden.nl.