Bewoners uit Neerijnen houden de bongerd hoog

Bewoners uit het buitengebied van Neerijnen planten binnenkort ruim 350 hoogstamfruitbomen op hun erven. Dit is het resultaat van de actie ‘Houd de Bongerd Hoog!’ van de gemeente West Betuwe en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Op zaterdag 13 november is de feestelijke uitdeeldag, dan krijgen de deelnemers hun kersen-, peren-, pruimen-, appel- en perenbomen. Burgemeester Servaas Stoop deelt de eerste hoogstamfruitboom uit. De uitdeeldag vindt plaats bij het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1 in Neerijnen.

Programma

Het programma van de uitdeeldag van de hoogstamfruitbomen is als volgt:
11.00 uur: Welkomstwoord Bo Koning, adviseur bij SLG.
11.05 uur: Burgemeester Servaas Stoop deelt de eerste boom uit.
11.15 uur: ‘Hoe plant ik een fruitboom?’ door SLG.
11.30 uur: Uitdelen van de fruitbomen tot uiterlijk 13.00 uur.

Hoogstamboomgaard

In het verleden plantten bewoners in het rivierengebied vaak hoogstambomen op hun terrein. Dit varieerde van boerenboomgaarden dicht bij huis voor eigen consumptie tot boomgaarden van 1 tot 2 hectare voor de verkoop. Deze hoogstamboomgaarden leverden een fraai en karakteristiek landschapsbeeld op. Zestien bewoners van het buitengebied planten nu 350 fruitbomen op hun erf. Op deze manier helpen zij mee om de eigenheid van het rivierenlandschap te behouden en te versterken.

Oude fruitrassen

Bewoners planten met deze actie oude fruitrassen die in deze streek voorkwamen zoals Winterbergamotte (stoofpeer), Avezaath Kapel (peer), appelrassen zoals Bellefleur, Sterappel, Goudreinette en kersen zoals Varikse Zwarte. Bij het uitzoeken van de boomsoorten is het boekje ‘Maos en Waols fruitbuukske’ gebruikt. Dit gaat over de fruitteelt in het Land van Maas en Waal.

De actie ‘Houd de Bongerd Hoog’ is een samenwerking tussen de gemeente West Betuwe en Stichting Landschapsbeheer Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen