Bewoners uit gemeente Zaltbommel versterken biodiversiteit op hun terrein

Op zaterdag 13 november 2021 ontvingen particulieren uit het buitengebied van Zaltbommel de beplanting en nestkasten voor het versterken van de biodiversiteit op hun terrein. Zij deden mee aan het project “24 biodiversiteitsplannen Zaltbommel’ van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) dat gefinancierd wordt door de Gemeente Zaltbommel en de Provincie Gelderland.

Foto aanplant: Gerrita Huisman

Gratis biodiversiteitsplan

Voor iedere deelnemer is een gratis biodiversiteitsplan opgesteld, waarin gekeken is hoe de bewoners op hun terrein de biodiversiteit en het streekeigen landschap kunnen versterken. Denk aan het aanplanten van inheemse bomen en struiken, zoals meidoorn, hazelaar en Gelderse roos of knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen op het erf en in het landschap. Ook het inzaaien van kruiden en het plaatsen van kasten voor zangvogels en egels is onderdeel van het project. In samenwerking met vrijwilligers van de Steenuilen-werkgroep is onderzocht of de erven geschikt zijn om een steenuilenkast te plaatsen.

Op de parkeerplaats van Hippisch Centrum Bommelerwaard in Kerkwijk was een drive through georganiseerd. Die kregen als dank een lindeboom. Deelnemers konden hun beplanting opladen en meteen thuis aan de slag met aanplanten.

“Het planten was een feestje”

Margreet Melman uit Nieuwaal heeft ook meegedaan aan het project en een biodiversiteitsplan laten maken. Margreet heeft half maart al de beplanting ontvangen en direct aangeplant: “Het heeft een enorm toegevoegde waarde gehad dat adviseur Danja een biodiversiteitsplan voor ons heeft gemaakt. Ik vind het echt fantastisch. Ook het planten was een feestje. Dit zouden veel meer mensen moeten doen.”

Ook meedoen?

Meedoen aan het project kan nog steeds voor enkele deelnemers. Sinds de start van het project zijn zestien biodiversiteitsplannen opgesteld, waarvan vrijwel alle deelnemers beplanting hebben besteld. Deelnemers betalen een gunstig tarief voor de aanschaf van beplanting en nestkasten. Kijk hier voor de speciale projectpagina en om u aan te melden.

 

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen