Bewoners uit gemeente West Maas en Waal versterken biodiversiteit op hun terrein

Afgelopen zaterdag ontvingen particulieren uit het buitengebied van West Maas en Waal de beplanting en nestkasten voor het versterken van de biodiversiteit op hun terrein. Zij doen mee aan het project “24 biodiversiteitsplannen’ van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Gemeente West Maas en Waal en Provincie Gelderland financieren dit project. 24 deelnemers hebben een biodiversiteitsplan laten opstellen. Zij planten 20 (solitaire) bomen, 58 hoogstamfruitbomen, 9323 stuks bosplantsoen en zaaien ook nog eens 1555 m2 kruidenmengsel in op hun eigen terrein. Wethouder René Cruijsen heeft na de uitdeelochtend een boom geplant bij en van de deelnemers in Appeltern.

Gratis biodiversiteitsplan

Wethouder Cruijsen: “Harstikke mooi dat we op deze manier inwoners kunnen ondersteunen. De plannen zijn echt op maat gemaakt. Zo maken we met elkaar onze gemeente steeds een beetje biodiverser”. Voor iedere deelnemer is een gratis biodiversiteitsplan opgesteld. Daarin staat hoe de bewoners op hun terrein de biodiversiteit en het streekeigen landschap kunnen versterken. Denk aan het aanplanten van inheemse bomen en struiken, zoals meidoorn, hazelaar en Gelderse roos of knotbomen, laanbomen en hoogstamfruit-bomen op het erf en in het landschap. Ook het inzaaien van kruiden en het plaatsen van kasten voor zangvogels en egels is onderdeel van het project. Deelnemers konden met korting de beplanting, zaaigoed en nestkasten aanschaffen. In samenwerking met vrijwilligers van de Steenuilenwerkgroep wordt onderzocht of de erven geschikt zijn om een steenuilenkast te plaatsen.

Drive through

Vanwege de coronamaatregelen konden deelnemers via een “drive-through” in Appeltern hun beplanting ophalen. Vrijwilligers van landschapsbeheergroep Mooi Appeltern hielpen mee bij het uitdelen van de beplanting.

Vogelbosje, haag en steenuilenkast

Er zijn inmiddels 24 biodiversiteitsplannen gemaakt waarvan vrijwel iedereen maatregelen heeft getroffen om de biodiversiteit te versterken. Zo ook Joost Huisman: “Er is een mooi biodiversiteitsplan gemaakt door adviseur Femke. Daarin staat duidelijk waar wat komt te staan. Zelf heb ik eigenlijk te weinig ervaring om zo’n plan te maken. Dus het is super dat we hierover advies kregen. We hebben een vogelbosje met diverse soorten bomen en een gevarieerde haag aangeplant. Daarnaast heeft de steenuilenwerkgroep een steenuilenkast opgehangen.”

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen