Bewoners regio Veluwe planten houtsingels en schaduwbomen

Bewoners in het buitengebied uit de regio Veluwe ontvangen binnenkort hun bomen en struiken. Zij doen mee aan de actie ‘100.000 bomen en struiken in Gelderland’. Zij planten streekeigen bomen en struiken op hun eigen grond om bij te dragen aan het klimaat, het landschap en de biodiversiteit. Vanwege de coronamaatregelen is er geen feestelijke uitdeeldag maar worden de bomen en struiken aan huis bezorgd. De kweker rijdt in drie dagen langs tachtig adressen. Er worden alleen al op de Veluwe maar liefst 371 bomen en 22.300 stuiken aangeplant.

De belangstelling voor de beplantingsactie van de provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) was weer groot. Adviseurs van SLG verwerken momenteel alle aanmeldingen van de deelnemers uit de regio Achterhoek en het rivierengebied. Iedereen ontvangt een beplantingsplan en een assortiment dat past binnen het landschapstype waar men woont. Ook ontvangen alle deelnemers advies over aanplant en onderhoud. De deelnemers uit de Achterhoek en het Rivierengebied moeten nog even geduld hebben, zij ontvangen hun beplanting in december.

Herstel landschap per regio

De 100.000 bomen en struiken worden aankomend plantseizoen aangeplant. Bewoners planten houtsingels, bijenhagen, patrijzenhagen en struweelhagen. Ook is er veel belangstelling voor het aanplanten van schaduwbomen in het landschap, denk aan een bomenrij, boomgroep of een solitaire boom in of naast het weiland. Deze bomen zorgen voor schaduw voor vee zoals schapen, varkens en koeien.
Met de aanplant van deze bomen en struiken worden niet alleen extra CO2 vastgelegd maar worden ook de landschapsstructuren versterkt – de hagen en heggen in het Rivierengebied, het coulissenlandschap in de Achterhoek en de houtsingels op de Veluwe – en de biodiversiteit wordt verhoogd.

Deelnemers betaalden een voordelig tarief dankzij een subsidie van de provincie Gelderland.
SLG bekijkt in december of de actie nog open gaat. Dat wordt op deze website en via Facebook aangekondigd.
Dit initiatief wordt financieel mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

Ook interessant

Help vogels en plant een vogelbosje met bessen

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van Doetinchem

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

625 “Appeltjes van Oranje” voor de gemeente Buren

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober

Maaien met de zeis_ David van Haren

Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk