Bewoners regio Rivierengebied en Achterhoek planten houtsingels en schaduwbomen

Bewoners in het buitengebied in de regio’s Rivierengebied en Achterhoek ontvangen binnenkort hun bomen en struiken. Zij doen mee aan de actie ‘100.000 bomen en struiken in Gelderland’. Zij planten streekeigen bomen en struiken op hun eigen grond om bij te dragen aan het klimaat, het landschap en de biodiversiteit. Vanwege de coronamaatregelen is er geen feestelijke uitdeeldag maar worden de bomen en struiken aan huis bezorgd. De kweker rijdt in de komende week nog rond in beide regio’s.

Foto: Simon Langelaar (regio Veluwe)

De belangstelling voor de beplantingsactie van de provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) was weer groot. Iedereen ontving een beplantingsplan en een assortiment dat past binnen het landschapstype waar men woont. Ook ontvingen alle deelnemers advies over aanplant en onderhoud.

Herstel landschap per regio

De 100.000 bomen en struiken worden dit plantseizoen aangeplant. Bewoners planten houtsingels, bijenhagen, patrijzenhagen en struweelhagen. Ook was er veel belangstelling voor het aanplanten van schaduwbomen in het landschap, denk aan een bomenrij, boomgroep of een solitaire boom in of naast het weiland. Deze bomen zorgen voor schaduw voor vee zoals schapen, paarden en koeien.
Met de aanplant van deze bomen en struiken worden niet alleen extra CO2 vastgelegd maar worden ook de landschapsstructuren versterkt – de hagen en heggen in het Rivierengebied, het coulissenlandschap in de Achterhoek en de houtsingels op de Veluwe – en de biodiversiteit wordt verhoogd.
Deelnemers betaalden een voordelig tarief dankzij een subsidie van de provincie Gelderland.

Aanmelden tweede ronde

Er is nog ruimte in het project voor aanplant van struiken. De schaduwbomen zijn allemaal vergeven. Kijk hier voor meer informatie en deelname voor de tweede ronde.

Ook interessant

hoogstamfruit

Help mee en zet Neder-Betuwe in het groen

Veenhuizerveld

Gebiedsproces Veenhuizerveld

Zoemende boomgaarden en 100ste Gelderse Klompenpad in Landschapsnieuws

Locaties gezocht voor vijf bijenoases in Wageningen

Webinar over unieke Achterhoekse fruitcollectie van Hennie Rossel

Grote belangstelling voor webinars over financiering van natuurinclusieve landbouw

Webinar over biodiversiteit in Nijkerk

Weidevogelvrijwilliger Wiebe Hoekstra telt grutto’s in het Ommerense veld