Bewoners planten streekeigen bomen en struiken in IJzerlo, De Heurne en de Aaltense Heurne

Bewoners uit de Aaltense buurtschappen IJzerlo, De Heurne en de Aaltense Heurne planten binnenkort meer dan 14.600 stuks streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan het beplantingsproject ‘Drie Aaltense Dorpen in het Groen’.
De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op zaterdag 10 november 2018. De eerste 21 van de in totaal 51 deelnemers ontvangen die zaterdag hun beplanting. Zij planten dan inheemse struiken zoals sleedoorn, liguster, hazelaar en Gelderse roos maar ook knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen op hun erf en in het landschap. De uitdeeldag begint om 10.00 uur. Wethouder Ted Kok plant de eerste boom bij op het erf van Landbouwmechanisatiebedrijf Hoftijzer, Rengelinkweg 4a in IJzerlo.

Instructie

Op de uitdeeldag krijgen bewoners een instructie hoe je een boom plant en tips voor vervoer van beplanting tegen uitdroging. Om 12.15 uur is iedereen met zijn beplanting op weg naar eigen erf om te starten met de aanplant. De overige 30 deelnemers ontvangen hun beplanting op 9 februari 2019.

Versterken van streekeigen landschap

In mei was er een goed bezochte informatieavond over ‘Drie Aaltense Dorpen in het Groen’ voor bewoners uit IJzerlo, De Heurne en de Aaltense Heurne. Tijdens een daaropvolgende groenspreekuur konden bewoners een eigen ontwerp en hun wensen voor beplanting op tafel leggen. Samen met een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is vervolgens een individueel beplantingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de betreffende grondeigenaar. Via deze actie worden erf en omliggend landschap verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een enkele boom, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie hiervan. Dit draagt niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap van Aalten, maar ook flora en fauna profiteren hiervan volop. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden.

Actieve inbreng van bewoners

In de afgelopen drie jaar hebben al negen Aaltense buurtschappen succesvol deelgenomen aan dit project. Bijzonder in dit project is de actieve inbreng van bewoners met betrekking tot het aanplanten op eigen terrein. Na de plantdag zal het buitengebied van de drie buurtschappen landschappelijk zichtbaar versterkt en verfraaid zijn.

De uitvoering van het project ‘Drie Dorpen in het Groen Aalten’ was in handen van SLG. Zij heeft hierbij nauw samen gewerkt met de drie dorpsorganisaties Ons Aller Belang (IJzerlo), Heurns Belang (De Heurne), Heurn’s Belang (Aaltense Heurne) met ondersteuning van de Gemeente Aalten, SAAP en de Provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Doe als Leonoor uit Dodewaard en plant fruitbomen en struiken voor bijen en vogels!

Biodiversiteitsimpuls Hattem