Bewoners planten nog meer streekeigen bomen en struiken in IJzerlo, De Heurne en de Aaltense Heurne

Bewoners uit de Aaltense buurtschappen IJzerlo, De Heurne en de Aaltense Heurne planten binnenkort meer dan 7.800 stuks streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan het beplantingsproject ‘Drie Aaltense Dorpen in het Groen’. De tweede uitdeeldag vindt plaats op zaterdag 9 februari 2019. Dan ontvangen 32 deelnemers hun beplanting. Zij planten inheemse struiken zoals sleedoorn, liguster, hazelaar en Gelderse roos maar ook knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen op hun erf en in het landschap. De uitdeeldag begint om 10.00 uur. Wethouder Ted Kok opent de dag op het erf van Landbouwmechanisatiebedrijf Hoftijzer aan de Klokkemakersweg 19 in IJzerlo.

Drie Aaltense Dorpen in het groen: 22.000 bomen en struiken

Op de uitdeeldag krijgen bewoners een instructie hoe je een boom plant en tips voor vervoer van beplanting tegen uitdroging. Om 12.15 uur is iedereen met zijn beplanting op weg naar eigen erf om te starten met de aanplant. In november vorig jaar ontvingen de eerste 21 deelnemers aan dit project hun beplanting. In totaal deden 53 bewoners mee aan ‘Drie Aaltense Dorpen in het Groen’ en planten zij meer dan 22.000 bomen en struiken.

Versterken van streekeigen landschap

In mei vorig jaar was er een goed bezochte informatieavond over ‘Drie Aaltense Dorpen in het Groen’ voor bewoners uit IJzerlo, De Heurne en de Aaltense Heurne. Tijdens een daaropvolgende groenspreekuur konden bewoners een eigen ontwerp en hun wensen voor beplanting op tafel leggen. Samen met een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is vervolgens een individueel beplantingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de betreffende grondeigenaar. Via deze actie worden erf en omliggend landschap verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een enkele boom, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie hiervan. Dit draagt niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap van Aalten, maar ook flora en fauna profiteren hiervan volop. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden.

Actieve inbreng van bewoners

In de afgelopen drie jaar hebben al negen Aaltense buurtschappen succesvol deelgenomen aan dit project. Bijzonder in dit project is de actieve inbreng van bewoners met betrekking tot het aanplanten op eigen terrein. Na de plantdag zal het buitengebied van de drie buurtschappen landschappelijk zichtbaar versterkt en verfraaid zijn.

De uitvoering van het project ‘Drie Dorpen in het Groen Aalten’ was in handen van SLG. Zij heeft hierbij nauw samen gewerkt met de drie dorpsorganisaties Ons Aller Belang (IJzerlo), Heurns Belang (De Heurne), Heurn’s Belang (Aaltense Heurne) met ondersteuning van de Gemeente Aalten, SAAP en de Provincie Gelderland.

Ook interessant

Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

hoogstamfruit

Doe deze winter mee aan beplantingsactie in Neder-Betuwe

Campagne Bomen voor Koeien 2022

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Rossel Collectierassen horen thuis op Achterhoeks erf

Uitdeeldag van succesvolle actie vogelbosjes op de Veluwe

aanplant

Inwoners Terbroek planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Actie Vogelbosjes: ook in regio Achterhoek en Rivierengebied