Bewoners planten meer dan vijfhonderd fruitbomen

Bewoners uit het buitengebied van de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen planten binnenkort meer dan vijfhonderd hoogstamfruitbomen op hun erven. Dit is het resultaat van de actie ‘Houd de Bongerd Hoog!’. Op vrijdag 10 maart is de feestelijke uitdeeldag. Dan krijgen de deelnemers hun kersen-, pruimen-, appel- en perenbomen. De wethouders van de vijf gemeenten delen samen met de directeur-bestuurder van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) de eerste hoogstamfruitboom uit. Dit gebeurt bij paviljoen/visvijver De Forel, Dorpsstraat 39 in Bergharen.

Het programma van de hoogstamfruitbomen-uitdeeldag is als volgt:
13.00 uur: Welkomstwoord door Arjan Vriend, directeur-bestuurder van SLG.
13.05 uur: De wethouders van de vijf gemeenten delen de eerste boom uit.
13.15 uur: ‘Hoe plant ik een fruitboom?’ door een adviseur van SLG.
13.30 uur: Uitdelen van de fruitbomen tot uiterlijk 15.00 uur.

Hoogstamboomgaard

In het verleden plantten bewoners in het rivierengebied vaak hoogstambomen op hun terrein. Dit varieerde van boerenboomgaarden dicht bij huis voor eigen consumptie tot boomgaarden van 1 tot 2 hectare voor de verkoop. Deze hoogstamboomgaarden leverden een fraai en karakteristiek landschapsbeeld op. Door het planten van de nieuwe fruitbomen helpen de bewoners mee om de eigenheid van het rivierenlandschap te behouden en te versterken.

Soorten fruitbomen

De 33 bewoners van het buitengebied planten verschillende soorten fruitbomen op hun erf.  Bijvoorbeeld Winterbergamotte (stoofpeer), Dikstelen (peer), appelrassen zoals Bellefleur, Sterappel, Goudreinette, Present van Engeland en pruimen zoals Eldensche Blauwe. Dit zijn oude fruitrassen die in deze streek voorkwamen. Bij het uitzoeken van de boomsoorten is het boekje ‘Maos en Waols fruitbuukske’ gebruikt. Dit gaat over de fruitteelt in het Land van Maas en Waal.

Snoeicursus

Alle deelnemers krijgen op 7 maart een snoeicursus. Het snoeien van fruitbomen is een ambacht dat verloren dreigt te gaan. In sommige boeken wordt het zelfs gezien als kunst. Je leert het snoeien van fruitbomen vooral door het te doen. De deelnemers krijgen in de cursus aantal handvatten over het snoeien. Ook wordt stil gestaan bij de waarden van een hoogstamboomgaard en hoe men die kan versterken.

Houd de Bongerd Hoog

De actie ‘Houd de Bongerd Hoog’ is een samenwerking tussen de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal, Wijchen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.