Bewoners maken buitengebied Geesteren mooier met streekeigen bomen en struiken

Bewoners uit Geesteren planten binnenkort meer dan 6.730 stuks streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan het beplantingsproject ‘Geesteren in het Groen’. De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op vrijdag 16 november 2018. In totaal ontvangen 26 deelnemers hun beplanting. Zij planten dan inheemse struiken zoals sleedoorn, liguster, hazelaar en Gelderse roos maar ook knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen op hun erf en in het landschap. De uitdeeldag begint om 10.00 uur met koffie. Wethouder Marijke van Haaren plant de eerste twee bomen op het erf van familie Erinkveld aan de Nettelhorsterweg 21 in Geesteren.

Op de uitdeeldag krijgen bewoners een instructie hoe je een boom plant en tips voor vervoer van beplanting tegen uitdroging. Om 12.15 uur is iedereen met zijn beplanting op weg naar eigen erf om te starten met de aanplant.

Versterken van streekeigen landschap

In juni was er een goed bezochte informatieavond over ‘Geesteren in het Groen’ voor bewoners uit het buitengebied van Geesteren. Tijdens een daaropvolgend groenspreekuur konden bewoners een eigen ontwerp en hun wensen voor beplanting op tafel leggen. Samen met een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is vervolgens een individueel beplantingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de betreffende grondeigenaar. Via deze actie worden erf en omliggend landschap verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een enkele boom, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie hiervan. Dit draagt niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap van Geesteren, maar ook flora en fauna profiteren hiervan volop. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden.

Actieve inbreng van bewoners

In de loop der tijd zijn veel landschapselementen achteruitgegaan, met name de houtsingels in het kampenlandschap en struweelhagen in de beekdalen. Met het project Geesteren in het Groen worden de inwoners van het buitengebied van Geesteren in de gelegenheid gesteld om met subsidie inheemse bomen en struiken te planten op eigen terrein. Dit project was één van de wensen van bewoners van Levend Landschap Geesteren. Met als resultaat dat na de plantdag het buitengebied van Geesteren landschappelijk zichtbaar versterkt en verfraaid zal zijn. Bijzonder in dit project is ook de actieve inbreng van bewoners met betrekking tot het aanplanten op eigen terrein.

De uitvoering van het project ‘Geesteren in het Groen’ was in handen van SLG. Zij heeft hierbij nauw samen gewerkt met Geesterens Belang met ondersteuning van de Gemeente Berkelland en de Provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Doe als Leonoor uit Dodewaard en plant fruitbomen en struiken voor bijen en vogels!

Biodiversiteitsimpuls Hattem

Inwoners Doetinchem versterken biodiversiteit op eigen terrein