Bewoners in Gelderland planten 1200 bomen en 122.733 struiken

De actie om deze winter 100.000 bomen en struiken extra in Gelderland aan te planten is meer dan geslaagd. Maar liefst 263 enthousiaste deelnemers aan de actie ‘Doe mee en plant! 100.000 bomen en struiken in Gelderland’ planten samen 122.733 struiken en 1200 bomen op hun eigen grond. Al deze bomen en struiken dragen bij aan landschapskwaliteit, biodiversiteit, leggen CO2 vast en zorgen voor schone lucht en verkoeling.

Grote uitdeeldag aan deelnemers regio Achterhoek op vrijdag 29 november

Op vrijdag 29 november ontvangen 150 deelnemers uit de regio Achterhoek hun beplanting. Deze bijzondere uitdeeldag vindt plaats op landgoed ‘t Zelle aan de Ruurloseweg 92a in Hengelo (Gld). Directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) heet iedereen welkom. Gedeputeerde Peter Drenth van de Provincie Gelderland deelt de eerste boom uit aan deelnemer en melkveehouder Ronald Pelgrom uit Hummelo.

Energieneutraal Gelderland

Met de aanplant van meer dan 100.000 extra bomen en struiken zetten we samen de eerste stap naar een energieneutraal Gelderland. De deelnemers – particuliere grondeigenaren maar ook zorgboerderijen – ontvangen zaterdag duizenden inheemse bomen en struiken zoals winterlinde, gewone beuk, eik, meidoorn, hazelaar, Gelderse roos en vlier. Zij planten houtsingels, houtwallen, struweelhagen voor patrijzen en bijen en talloze schaduwbomen voor vee. Ze ontvangen hun beplanting kosteloos en planten ze op hun erven en weilanden. Dit initiatief is financieel mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.

“Ik vind het belangrijk hoe landschap eruit ziet en het past bij onze bedrijfsvoering”

Melkveehouder en ambachtelijk ijsmaker Ronald Pelgrom uit Hummelo plant maar liefst twee kilometer meidoornhaag rond zijn boerderij en om zijn weiland. “Ik vind het belangrijk hoe het landschap eruit ziet. Het past bij onze duurzame bedrijfsvoering. Biodiversiteit is op zijn hoogst aan de randen van je perceel, bij de hagen.” Ook plant hij bomen voor zijn koeien: “Bomen geven schaduwplekken als onze koeien grazen en ze zijn een mooie afwisseling in het landschap.”

Versterking van het landschap en de biodiversiteit

Patrijs_Jan Stronks

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) heeft de actie gecoördineerd in de Achterhoek, Veluwe en het Rivierengebied. Vroeger stonden er veel meer heggen, hagen, bosjes en grote solitaire bomen in het landschap. Veel beplanting is verdwenen en daarmee hebben ook allerlei dieren als patrijs en steenuil het moeilijk. Dankzij deze succesvolle actie worden lijnvormige elementen in het landschap weer aangeplant. Daarnaast planten bewoners veel schaduwbomen voor vee: een bomenrij, boomgroep of solitaire bomen in of naast het weiland. Met deze actie wordt naast extra CO2 vastlegging ook de landschapsstructuren versterkt en de biodiversiteit verhoogd.

Beplantingsplan

De deelnemers hebben een beplantingsplan ontvangen van een adviseur van SLG met daarin de beschrijvingen van de landschapselementen en een aanplant- en beheerinstructie.

2e en 3e uitdeeldag

Op zaterdag 7 december is de 2e uitdeeldag. Dan ontvangen deelnemers uit de regio rivierengebied hun beplanting. Deze uitdeeldag vindt plaats op de parkeerplaats van het gemeentehuis van de gemeente Buren aan De Wetering 1 in Maurik. Voor deelnemers uit de Veluwe is de uitdeeldag op 14 december.

Ook interessant

Help vogels en plant een vogelbosje met bessen

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van Doetinchem

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

625 “Appeltjes van Oranje” voor de gemeente Buren

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober

Maaien met de zeis_ David van Haren

Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk