Bewoners Hierden planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Bewoners uit het buitengebied van Hierden planten binnenkort nog eens ca. 6.000 struiken en 150 bomen voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan ‘Hierden in het Groen’, een beplantingsproject van de gemeente Harderwijk, Vereniging Belangengroep Hierden en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen wordt er geen gezamenlijke uitdeeldag georganiseerd. De deelnemers krijgen zaterdag 14 november alles thuisbezorgd door de kweker.

Thuisbezorgd

Dit is de tweede uitdeeldag van het beplantingsproject Hierden in het Groen. Zo’n 25 deelnemers ontvangen op 14 november hun beplanting aan huis. De kweker maakt met een aanhanger vol beplanting een ronde langs alle deelnemers. Zij planten 6.000 inheemse struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos en ca. 150 laanbomen en/of hoogstamfruitbomen op hun eigen terrein.

Veel animo voor aanplant bomen en struiken

Voor het beplantingsproject Hierden in het Groen is veel animo. De informatieavond over het beplantingsproject in november vorig jaar in het Dorpshuis van Hierden was druk bezocht met tachtig bewoners. Ruim vijftig bewoners hebben zich vervolgens aangemeld. Afgelopen maart was de eerste uitdeeldag aan de helft van alle deelnemers. Zij hebben toen al 3.500 struiken en ook nog eens 75 bomen op hun terrein aangeplant. De uitdeeldag op 14 november is een vervolg van het succesvolle beplantingsproject. In totaal worden in Hierden binnen een jaar 9.500 streekeigen struiken en 225 bomen aangeplant!

Streekeigen erf is aantrekkelijk voor dieren

De uitvoering van dit project is in handen van SLG. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoners. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden. Na ontvangst van de beplanting kunnen bewoners direct aan de slag met het planten.

Het project ‘Hierden in het Groen’ wordt mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Ambassadeurs voor biodiversiteit gezocht!