Bewoners Hierden planten bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Bewoners uit het buitengebied van Hierden planten binnenkort 3.500 struiken en 75 bomen voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan de eerste fase van ‘Hierden in het Groen’, een beplantingsproject van de gemeente Harderwijk, Vereniging Belangengroep Hierden en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op vrijdag 6 maart.

Op de informatieavond over het beplantingsproject in november 2019 in het Dorpshuis van Hierden kwamen tachtig bewoners af. Ruim vijftig bewoners hebben zich vervolgens aangemeld waarvan de helft in deze eerste fase van het project is bezocht door een adviseur van SLG. Zij planten 3.500 struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos en ook nog eens 75 laanbomen en/of hoogstamfruitbomen op hun terrein. De uitdeeldag begint om 11.15 uur. Gemeente Harderwijk, Vereniging Belangengroep Hierden en SLG planten samen de eerste boom op het terrein van Hoveniersbedrijf Martin Kleermaker, Grevenhofsweg 12 te Hierden.

De uitvoering van dit project is in handen van SLG. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoners. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden. Na het ophalen gaan bewoners aan de slag met het planten. Aankomend jaar zullen ook de andere deelnemers bezocht worden, zij zullen hun bomen en struiken naar verwachting in november-december 2020 kunnen ophalen en planten.

Het project ‘Hierden in het Groen’ wordt mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Doe als Leonoor uit Dodewaard en plant fruitbomen en struiken voor bijen en vogels!

Biodiversiteitsimpuls Hattem