Bewoners en vakantieparken zetten Putten in het groen met streekeigen beplanting

Zeven bewoners uit het buitengebied van Putten en vijf vakantieparken planten binnenkort 170 bomen en ruim 6900 struiken op hun erven en vakantieparken. Dit is het resultaat van de beplantingsactie ‘Putten in het Groen’ van de gemeente Putten en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op vrijdag 19 november op een speciaal ingerichte drive-through. Een ophaalservice van bomen en struiken voor een groener Putten!

Drive-through

Het uitdelen van de beplanting begint om 11.00 uur bij Buitenplaats Putterheijde, tevens deelnemend vakantiepark, aan de Oude Prinsenweg 1 in Putten. Vanwege de coronamaatregelen wordt er geen gezamenlijke uitdeeldag georganiseerd maar wordt een “drive-through” gehouden. Deelnemers blijven in de auto terwijl medewerkers van SLG de bomen en struiken op gepaste afstand opladen.

Diersoorten profiteren van inheemse beplanting

Twaalf deelnemers kregen een bezoek door een adviseur van SLG en ontvingen een beplantingsadvies voor hun erf of voor hun vakantiepark. Door gebruik te maken van beplanting die hier van nature voorkomt in combinatie met goed ecologisch beheer profiteren diersoorten van het buitengebied hiervan, zoals steenuil, kneu, zwartkop, haas, egel, bijen, hommels en dagvlinders. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgen de terreinen en het omliggende landschap meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan. Na het ophalen gaan de deelnemers in het buitengebied van Putten aan de slag en planten ze laan-, knot- en fruitbomen en struiken in de vorm van hagen, heggen en vogelbosjes op hun terrein.

Natuurlijk erf en vakantiepark dragen bij aan biodiversiteit

Een natuurlijk erf en vakantiepark die goed aansluiten op het landschap leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Het zorgt ervoor dat dieren zich in een gebied kunnen verplaatsen. Ook zorgt veel groen voor voedsel en beschutting. Daarnaast draagt het bij aan de identiteit van een streek. Zo zijn bepaalde soorten planten kenmerkend voor de Veluwe.

Vervolg project

Vorig jaar was het project gericht op vergroening van recreatieparken. Dit jaar ligt de nadruk op de bewoners van het buitengebied van Putten maar ook recreatiebedrijven doen mee. Ook voor 2022 krijgen bewoners van het buitengebied en recreatiebedrijven weer de mogelijkheid om mee te doen. Vanaf het voorjaar is dan inschrijving weer mogelijk.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen