Bewoners Duiven, Groessen en Loo planten opnieuw bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Bewoners in het buitengebied van Duiven, Groessen en Loo planten opnieuw streekeigen bomen en struiken. Zestien deelnemers doen mee aan de laatste ronde van het beplantingsproject ‘Duiven, Groessen en Loo in het Groen’, een samenwerking van de gemeente Duiven, de dorpsraden Groessen en Loo, provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Op vrijdag 7 februari is er vanaf 10.30 uur een feestelijke uitdeeldag van het plantmateriaal aan de deelnemers op het erf van de familie van Huet aan de Ploenstraat 17 in Duiven. Wethouder Gemma Tiedink is hierbij aanwezig.

Programma plantdag

De plantdag begint om 10.30 uur en duurt tot 12.30 uur:
– Ontvangst en inloop met koffie en thee.
– Welkomstwoord door wethouder Gemma Tiedink van de gemeente Duiven.
– Openingshandeling plantdag.
– Uitleg over vervoer en aanplant van het materiaal door Lotte Ballering, adviseur SLG.
– Opladen van het plantmateriaal.
– Einde uitdeeldag.

Vrijwilligers helpen de deelnemers bij het laden en lossen van de ruim 3.300 struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos en van ruim 80 knot-, laan- en hoogstamfruitbomen.

Groenspreekuur

Grondeigenaren konden op een zogenaamd Groenspreekuur hun individuele beplantingswensen voorleggen aan adviseur Lotte Ballering van SLG. Samen is een uitgewerkt beplantingsplan gemaakt. Voor dit Groenspreekuur konden bewoners zich voorbereiden met een handreiking, fruitlijst en schetspapier door hun eigen wensen op papier te zetten.

Het Groenspreekuur was kosteloos en kwamen voort uit het beplantingsproject ‘Groessen en Loo in het Groen’. ‘Duiven, Groessen en Loo in het Groen’ is een samenwerking van de dorpsraden Groessen en Loo en SLG in opdracht van de gemeente Duiven en komt voort uit de bewonersprocessen Levend Landschap, die momenteel in beide dorpen aan de gang zijn. De afgelopen twee jaar zijn er in dit project door de bewoners al meer dan 31.000 stuks streekeigen bomen en struiken geplant op eigen terrein.

Landschap aantrekkelijker

Op basis van alle individuele beplantingsplannen is nu de vierde gezamenlijke bestelling gedaan. Na ontvangst van hun beplanting op vrijdag 7 februari, zetten deelnemers ook deze bomen en struiken in de grond en hebben Duiven, Groessen en Loo een groener en streekeigener buitengebied. Door gebruik te maken van streekeigen soorten wordt het landschap aantrekkelijker voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het perceel en het omliggende landschap meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan.

Ook interessant

Doe mee met Buitengebied Bennekom in het Groen

hoogstamfruit

Help mee en zet Neder-Betuwe in het groen

Veenhuizerveld

Gebiedsproces Veenhuizerveld

Doe ook mee met beplantingsproject Maasdriel in het Groen

Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog in West Betuwe!

Meer hoogstamboomgaarden in West Betuwe

Doe ook mee met Hellouw in het Groen

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van West Maas en Waal