Beplantingsproject Hellouw in het Groen

Woont u in het buitengebied van Hellouw? En heeft u een erf? Dan bezit u een waardevol stukje natuur. Maak uw perceel nog mooier en draag bij aan een aantrekkelijke omgeving en meer biodiversiteit. Doe mee met het speciale beplantingsproject Dorpen in het Groen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). U krijgt subsidie, advies en ondersteuning om op uw terrein inheemse beplanting te plaatsen. Het gaat onder andere om knotwilgen, elzenrijen, struweelhagen en/of hoogstambomen. Het project wordt ondersteund door Dorpsbelangenvereniging Hellouw en komt voort uit Levend Landschap. De gemeente West Betuwe en provincie Gelderland maken het financieel mogelijk. Doet u mee? U kunt zich helaas niet meer aanmelden voor het plantseizoen 2021. Het maximum aantal deelnemers is bereikt. We zijn nu druk bezig met het afronden van de beplantingsplannen voor dit najaar. U kunt zich alleen nog aanmelden voor de reservelijst voor 2022. Begin december 2021 ontvangt u van ons bericht of u mee kunt doen aan het vervolg van dit project. Dank voor uw belangstelling.

Filmpje over SLG

Maak kennis met SLG en bekijk het filmpje

Adviesmogelijkheden

Geïnteresseerde grondeigenaren kunnen een vrijblijvend en kosteloos gesprek en beplantingsplan krijgen van een adviseur van SLG. Deze vertelt wat er mogelijk is om de biodiversiteit en het landschap op het terrein te versterken. In overleg met de grondeigenaar wordt een beplantingsplan opgesteld dat past binnen het landschapstype waarin men woont. Op dit moment is het vanwege de coronamaatregelen beperkt mogelijk dat onze adviseur bij u op erfbezoek komt. U kunt daardoor kiezen voor de volgende mogelijkheden:

1. Telefonisch advies

De adviseur belt met u, neemt de stappen in het project met u door, luistert naar uw wensen ten aanzien van beplanting, bekijkt via Google-Maps uw erf en omgeving en stelt op basis daarvan een concept-ontwerp en -beplantingsplan voor u op. Deze worden naar u toegestuurd via de mail. Voorafgaand aan dit vrijblijvende telefonische advies, vragen wij u om zich voor te bereiden en zelf te verdiepen in uw omgeving en na te denken over de inrichting van uw terrein. Alle informatie voor dit ‘eigen huiswerk’ vindt u hieronder.
Deze optie is alleen mogelijk als het gaat om kleinschalige beplanting, waar weinig afstemming over nodig is. Bijvoorbeeld de aanplant van een korte haag (< 50 meter) of enkele solitaire bomen. Heeft u veel vragen en/of wilt u veel aanplanten, dan raden wij u aan voor één van de andere opties te kiezen.

2. Advies via Zoom of Skype

Zoom is een videogesprek, vergelijkbaar met Skype. Via Zoom of Skype is het mogelijk voor de adviseur om zijn computerbeeld met u te delen en live informatie aan u uit te leggen en u te laten zien!
Kiest u voor deze optie, dan ontvangt u van ons via de mail een link met een uitnodiging voor zoom, inclusief een kleine handleiding. Ook kunt u, als u zoom installeert op uw telefoon of tablet, naar buiten gaan om met de camera opnames van uw erf, direct aan de adviseur te tonen. De adviseur kan dan meteen een kleine ontwerpkaart intekenen, terwijl hij zijn computerbeeld met u deelt!
Zo kunt u direct zien of hetgeen hij intekent klopt. Na afloop wordt de ontwerpkaart uitgewerkt met een concept-beplantingsplan, welke naar u wordt toegestuurd via de mail. Voorafgaand aan het advies via Zoom, vragen wij u om u te verdiepen in uw omgeving en na te denken over de inrichting van uw terrein. Alle informatie voor dit ‘eigen huiswerk’ vindt u hieronder.

3. Veldbezoek

Wilt u graag een veldbezoek, in plaats van bovenstaande opties, dan vindt dit bij voorkeur op een later moment in het jaar plaats rekening houdend met de dan geldende richtlijnen vanuit het RIVM.
Voorafgaand aan dit veldbezoek, vragen wij u om u voor te bereiden en zelf te verdiepen in uw omgeving en na te denken over de inrichting van uw terrein.

Voorbereiding/huiswerk

Voorafgaand aan het advies (welke optie u ook kiest) vragen wij u om zich zo goed mogelijk voor te bereiden en daarna uw eigen wensen op papier te zetten. Het advies gaat over landschappelijke beplanting en niet over het inrichten van uw tuin. Gebruik hiervoor de speciale documenten die zijn ontwikkeld voor .

 1. Als eerste vragen wij u om de speciale Maak je Erf Goed folder te lezen.
 2. Daarna kunt u met de volgende tools zelf aan de slag:
  Handreiking Hellouw in het groen

  Schetspapier
  Fruitrassen Hellouw in het groen
 3. Als u zich verder wilt verdiepen, raden wij u nog de volgende informatie op onze website aan:
  Kaartviewer Basiskaart Landschap
  https://www.landschapsbeheergelderland.nl/uwerf/ecologie/
  https://www.landschapsbeheergelderland.nl/uwerf/landschapsbeheer-met-jaap-en-lex/
  https://www.landschapsbeheergelderland.nl/landschapsbrochures/

  Meer achtergrondinformatie:

  www.topotijdreis.nl/
  www.kaart.cc

Kiest u voor de adviesoptie met Zoom of Skype, dan kan de betreffende adviseur bovenstaande informatie ook met u doornemen door zijn beeldscherm met u te delen.

Kijk ook eens op: