Doe mee met Buitengebied Bennekom in het Groen

Wilt u als inwoner van het buitengebied van Bennekom graag hoogstamfruitbomen of een vogelbosje op uw perceel? Of wilt u een fraaie haag met streekeigen bomen of struiken? Kom dan naar de informatiebijeenkomst van het beplantingsproject ‘Buitengebied Bennekom in het Groen’ op woensdag 15 september 2021 om 19.30 uur in zalen– en gemeentecentrum de Brink aan de Brinkstraat 39 in Bennekom. De avond start om 19.30 uur en wordt geopend door de werkgroep Levend Landschap Bennekom en de gemeente Ede. U hoort dan hoe u mee kunt doen en wat de ‘spelregels’ zijn. In verband met een beperkt aantal beschikbare plaatsen dient u zich voor deze avond aan te melden via landschapsbeheer@ede.nl.

Groene karakter buitengebied Bennekom versterken

Afgelopen jaren zijn in veel Edese dorpskernen actieve groepen bewoners onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) gestart met het project Levend Landschap Ede. Tijdens bewonersavonden verzamelden zij ideeën om hun dorpen en het omringende landschap groener en mooier te maken. Eén van de ideeën is de aanplant van meer bomen en struiken in het landschap. Binnenkort start hiervoor het beplantingsproject ‘Buitengebied Bennekom in het Groen’.

Informatiebijeenkomst op 15 september

steenuilen
Foto steenuilen: Henk van den Burg

Tijdens de informatiebijeenkomst op 15 september vertelt een adviseur van SLG meer over het beplantingsproject. Bewoners krijgen informatie over het groen dat thuishoort in het landschap en erfvogeladviseur Henk van Paassen geeft tips om het erf diervriendelijk te maken. Ook krijgen bewoners uitleg hoe ze aan de hand van een beplantingshandleiding zelf al aan de slag kunnen om een inrichtingsschets voor hun terrein op te stellen. Deze schets kan als basis dienen voor het veldbezoek met de landschapsadviseur van gemeente Ede. In een individueel gesprek met de landschapsadviseur kan een bewoner zijn beplantingswensen voorleggen met als resultaat een beplantingsplan op het eigen terrein.

In het najaar van 2021 wordt het plantmateriaal besteld. Op de feestelijke uitdeeldag op zaterdag 11 december ontvangen deelnemers de bomen en de struiken. Deelnemers moeten rekening houden met een beperkte eigen bijdrage. We hopen zo met elkaar te kunnen genieten van een groener en aantrekkelijker buitengebied. Het beplantingsproject wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Ede en de provincie Gelderland.

Aanmelden bij landschapsbeheerders gemeente Ede

Bent u verhinderd op 15 september maar heeft u wel belangstelling voor ‘Buitengebied Bennekom in het Groen’? Belangstellenden kunnen zich aanmelden via onderstaand aanmeldformulier. Meer informatie bij de landschapsbeheerders van gemeente Ede via landschapsbeheer@ede.nl.

Erfbezoek voorbereiden

U kunt zich voor het erfbezoek voorbereiden door uw eigen wensen op papier te zetten. Gebruik hiervoor de speciale documenten die zijn ontwikkeld voor het beplantingsproject Buitengebied Bennekom in het Groen:
– Bekijk de handreiking waarmee u zelf aan de slag kunt en uw wensen voor uw erf op papier kunt zetten.
– Gebruik deze fruitlijst.
Schetspapier

Buitengebied Bennekom in het Groen

Hiermee meldt u zich vrijblijvend aan voor een erfbezoek. Uw aanmelding wordt doorgegeven aan de landschapsbeheerders van de gemeente Ede. Zij nemen met u contact op over het maken van een afspraak voor een erfbezoek. Zij bespreken samen met u de wensen voor uw perceel en de aanwezige beplanting. Dit leidt tot een kosteloos beplantingsplan, waarmee tegen een sterk gereduceerde prijs plantmateriaal kan worden aangeschaft. De velden met een * zijn verplicht.
  • Meer informatie over de elementen vindt u hier.
  • Aantal m2
  • Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich op ieder moment weer afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Ook interessant

hoogstamfruit

Help mee en zet Neder-Betuwe in het groen

Veenhuizerveld

Gebiedsproces Veenhuizerveld

Doe ook mee met beplantingsproject Maasdriel in het Groen

Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog in West Betuwe!

Meer hoogstamboomgaarden in West Betuwe

Doe ook mee met Hellouw in het Groen

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van West Maas en Waal

Webinar over landschap en biodiversiteit in Heumen op 22 april