Behoud uniek erfgoed in Nunspeetse bossen

Bij erfgoed denken we vaak aan monumentale gebouwen. Minder bekend is dat bossen veel erfgoed herbergen, zoals grafheuvels, monumentale bomen, lanen, wildwallen en ijzerkuilen. De gemeente Nunspeet, Stichting Probos en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseren op zaterdag 21 september een informatiebijeenkomst over landschappelijk erfgoed in de bossen rond Nunspeet. De wens is om met betrokken bewoners een zogenaamde Bosbrigade Nunspeet op te richten om het erfgoed in de Nunspeetse bossen te behouden voor de toekomst. Iedereen is van harte welkom.

Informatiebijeenkomst over Bosbrigade Nunspeet op 21 september 2019

Iedereen is van harte welkom. De bijeenkomst vindt plaats van 9.00 tot 12.00 uur in de Bijentuin, Eperweg 57 in Nunspeet. Aanmelden is niet nodig.

“In de bossen rond Nunspeet ligt uniek erfgoed verscholen”

Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op het bijzondere erfgoed in bossen en hoe een Bosbrigade kan helpen dit erfgoed in de Nunspeetse bossen op te sporen en te behouden. Projectleider Martijn Grievink van SLG licht toe: “In de bossen rond Nunspeet ligt uniek erfgoed verscholen. Denk hierbij aan oude walpatronen, grafheuvels en oude hakhoutstoven. Sommige van deze elementen zijn zeldzaam, streekeigen en komen alleen voor in bossen. We gaan nu samen met bewoners in de bossen op zoek naar bekende én onbekende elementen. Van de gebaande paden en dwars door de bossen, een ontdekkingstocht naar het erfgoed. De elementen gaan we vastleggen, beschrijven en planmatig beheren. Met als doel om dit bijzondere erfgoed op lange termijn samen met bewoners te behouden”.

Cursus voor belangstellenden

Martijn Grievink vertelt waarom hulp van bewoners uit Nunspeet en omgeving hierbij belangrijk is: “Bewoners van de Veluwe zijn doorgaans erg trots op hun eigen leefomgeving en voor dit project betrekken we hen dan ook graag. We starten met de informatiebijeenkomst op 21 september, waarbij iedereen met belangstelling voor erfgoed welkom is. SLG en Probos organiseren daarna voor belangstellenden een aanvullende cursus voor het herkennen en inventariseren van erfgoed in bossen.

Programma:

  • Theorieavond op woensdagavond 25 september 2019: Inventariseren met GIS en bronnenonderzoek op het gemeentehuis
  • Praktijktraining op zaterdagochtend 28 september 2019

Belangstelling om mee te doen?
Projectleider Martijn Grievink (SLG), tel. 026-3537444.

 

Ook interessant

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Ben jij onze vrijwillige Gelderland coördinator voor de campagne Meer Bomen Nu?

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober

Maaien met de zeis_ David van Haren

Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk