Start project Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit

De Achterhoek bezit een ongekende brede en zeldzame collectie hoogstamfruit en één van Nederlands beste pomologen: Hennie Rossel uit Vorden. Hennie heeft samen met anderen de afgelopen decennia een unieke collectie met verschillende soorten hoogstamfruit aangelegd en verzameld en uitgeplant in ongeveer 100 particuliere boomgaarden of Rosselboomgaarden. Deze collectie is uniek in de wereld, met ruim driehonderd verschillende soorten waarvan ruim honderd uniek in de wereld. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Kenniscentrum Nelles werken met het project Ark voor Hoogstamfruit samen aan het behoud van al het werk van Hennie Rossel zodat deze unieke collectie behouden blijft voor de Achterhoek

Rosselboomgaard

Hennie Rossel, foto: www.stanbouman.com

Een Rosselboomgaard bestaat uit tien of meer bomen van de meest zeldzame, verloren gewaande fruitrassen. Het gaat om fruitrassen die in Oost Nederland met name in de Achterhoek waren teruggevonden, zoals Honingzeuten (Honingzoet), een zeer oud appelras, gevonden bij Nijman uit Aalten of Calbas Musqué, van een zeer oude leipeer bij de familie Hekkelman uit Laren. Het behoud van soorten is niet alleen van belang voor het behoud van de biodiversiteit , maar deze ‘verborgen rijkdom’ biedt ook kansen voor toeristische activiteiten en lokale horeca.

Project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’

Kenniscentrum Nelles en SLG willen met het meerjarige project Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit verschillende projecten uitvoeren om dit unieke Achterhoekse erfgoed te behouden en versterken. Zo worden de aanplantlocaties van bestaande Rosselboomgaarden in beeld gebracht. Twee vrijwilligersgroepen worden opgeleid om eigenaren te helpen met het op de juiste manier beheren/snoeien van de bomen. Ook worden vrijwilligers opgeleid tot determineerders. Regionale kwekers worden gestimuleerd om nieuwe bomen op te kweken van deze uiterst oude rassen voor het publiek. Daarnaast wordt ook onderzocht op welke manier het vrijkomende fruit van deze bijzondere bomen weer een goede toepassing kan krijgen in nieuwe smakelijke producten die van waarde zijn voor ondernemers om te gebruiken in hun aanbod. Nelles ontwikkelt (nieuwe) bereidingen en producten met het fruit, bijzondere gerechten en toepassingen in sap, gebak, chips, bonbons en muesli-repen.

Ark of Taste

Zelfs internationaal krijgt het Achterhoekse fruit de aandacht. Negen soorten worden beschreven conform de eisen van de verenging Slow Food voor opname in de internationale Ark of Taste, zoals de Ossenpeer of Juttepeer. De Ossenpeer is een smakelijke stoofpeer die ook heel geschikt is om te drogen. Dit laatste werd vroeger gedaan om ook in de winter fruit beschikbaar te hebben.

Meer informatie

Bekijk hier de nieuwsmail over het LEADER project Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit.

Het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’ wordt mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, Europa en de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk.

 

 

Ook interessant

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Doe als Leonoor uit Dodewaard en plant fruitbomen en struiken voor bijen en vogels!

Biodiversiteitsimpuls Hattem

Inwoners Doetinchem versterken biodiversiteit op eigen terrein