Archeologiewacht Epe

img_20161105_144017-tijdens-kl

Monumentale grafheuvels

Er zijn nog veel grafheuvels in Gelderland te vinden. Vaak worden ze door bomen en struiken overwoekerd en daardoor niet meer goed zichtbaar. Nog belangrijker: de wortels van bomen, struiken verstoren de archeologische sporen onder onze voeten. We willen dit archeologische erfgoed graag voor de toekomst behouden. In opdracht van een gemeente wordt dan een archeologiewacht opgericht. Deze vrijwilligers gaan aan de slag met deze monumenten. Zij doen dit op basis van een vastgesteld werkplan en meestal op zaterdagmiddagen. In Epe zo’n 5 tot 6x per jaar. Met enige regelmaat is er een archeoloog aanwezig voor advies en uitleg.

Meer informatie

Onze Archeologiewacht is actief in de gemeente Epe. Ze onderhoudt een 26-tal grafheuvels, allen monumenten! Deze liggen verspreid over de gehele gemeente. Van de Renderklippen (Epe-noord) tot en met het Rollekootseveld aan de Wildweg, Vaassen. We ontdoen de grafheuvels van de opslag van struiken en boompjes. Dit om verstoring van de bodem door wortels te voorkomen en om de heuvels zichtbaar en beleefbaar te houden. Gezien de kwetsbaarheid van deze monumenten doen we dit handmatig met schop, zaag en takkenschaar.

De afgelopen 5 jaar (2016-2020) is het achterstallig onderhoud vrijwel geheel weggewerkt. Ook is de onderhoudswijze aangepast: i.p.v. knippen en zagen, het uitsteken van de opslag.  Daardoor is het vervolgonderhoud ’n stuk minder bewerkelijk geworden. Normaliter moet het vervolgonderhoud in 5 a 6 zaterdagmiddagen, (tussen september en april) te doen zijn. Normaliter worden afspraken via afspreken.nl gemaakt. Dan kan iedere deelnemer zien wie wanneer kan en waar we er aan de slag wordt gegaan. Je hoeft overigens niet elke werkdag aanwezig te zijn, maar natuurlijk mag dat wel (graag zelfs)!

De Archeologiewacht zoekt voor de komende werkseizoenen een nieuwe coördinator.

Wilt u verdere informatie over deze vrijwilligersgroep en/of deelnemen aan hun activiteiten, neem dan contact op met de Gemeente Epe.

Kijk ook eens op: