Archeologiewacht Apeldoorn

Er zijn nog veel grafheuvels in Gelderland te vinden. Vaak worden ze door bomen en struiken overwoekerd en daardoor niet meer goed zichtbaar. Nog belangrijker: de wortels van bomen, struiken verstoren de archeologische sporen onder onze voeten. We willen dit archeologische erfgoed graag voor de toekomst behouden. In opdracht van een gemeente wordt dan een archeologiewacht opgericht. Deze vrijwilligers gaan aan de slag met deze monumenten. Zij doen dit op basis van een vastgesteld werkplan zo’n 3 tot 4 x per jaar. Met enige regelmaat is er een archeoloog aanwezig voor advies en uitleg.

Meer informatie

Onze Archeologiewacht is actief in de gemeente Apeldoorn. Ze onderhoudt een 8-tal grafheuvels en 1 ijzerslakkenhoop. Deze liggen verspreid over de oost en zuidzijde van de gemeente. Van het Spainkbos in vrijwel het centrum, tot Berg en Bosch , Orderbos en Koppelsprengen (Ugchelen-zuid). We ontdoen de grafheuvels van opslag van struiken en boompjes. Dit om verstoring van de bodem door wortels te voorkomen en om de heuvels zichtbaar en beleefbaar te houden. Gezien de kwetsbaarheid van deze monumenten doen we dit handmatig met schop, handzaag en takkenschaar.

De afgelopen 2 jaar (2019-2020) is het achterstallig onderhoud geheel weggewerkt. Ook is de onderhoudswijze aangepast: i.p.v. knippen en zagen, het uitsteken van de opslag.  Daardoor is het vervolgonderhoud ’n stuk minder bewerkelijk geworden. Normaliter moet het vervolgonderhoud in 2 a 3 zaterdagmiddagen, (tussen september en april) te doen zijn. Normaliter worden afspraken via afspreken.nl gemaakt. Dan kan iedere deelnemer  zien wie wanneer kan en waar we er aan de slag wordt gegaan. Je hoeft overigens niet elke werkdag aanwezig te zijn, maar natuurlijk mag dat wel (graag zelfs)!

De Archeologiewacht zoekt een nieuwe coördinator.

Wilt u verdere informatie over deze vrijwilligersgroep en deelnemen aan hun activiteiten, neem dan contact op met de afdeling Archeologie van de gemeente Apeldoorn.

Kijk ook eens op: