Ambassadeurs voor biodiversiteit gezocht!

Veel particulieren in Gelderland proberen de biodiversiteit een handje te helpen in hun tuin of op hun land. De groep particulieren met iets meer dan een grote tuin – een paar hectare grond, maar geen agrarische bestemming – heeft veel potentie voor het verhogen van natuurwaarden. Deze vormen belangrijke stapstenen tussen bestaande natuurgebieden en zijn vaak de aantrekkelijke parels in het agrarisch landschap. Voor deze groep particulieren eigenaren is er het nieuwe Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zet voor deze groep particuliere eigenaren een praktijknetwerk op voor kennisuitwisseling, het delen van praktijkervaring en inspiratie over biodiversiteit. Deelnemers aan het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui zijn particulieren met eigen grond die verdieping zoeken over biodiversiteit.

Veel belangstelling voor Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui

Hieraan is behoefte want inmiddels hebben zich al zo’n zestig belangstellenden voor het praktijknetwerk aangemeld. In het netwerk zoekt SLG voor elke Gelderse gemeente een ambassadeur. Op dit moment zijn er al ambassadeurs voor zeventien gemeenten.

Van kaal weiland naar een natuurerf

Zo heeft Bram van de Klundert uit Hoevelaken zich aangemeld als ambassadeur voor de gemeente Nijkerk. Toen Bram en zijn vrouw Yvonne op de boerderij kwamen wonen bestond het erf uit een kaal weiland en grind. In vijf jaar tijd hebben zij deze plek omgetoverd tot een prachtig natuurerf. Op hun terrein van 20.000 m2 zijn ze vijf jaar bezig met biodiversiteit. Langs de hoge bosrand zorgen kardinaalsmutsen, bergvlier en Gelderse roos voor een mooie overgang naar de openheid van het erf. Een muizenruiter in de boomgaard zorgt voor voer voor de steenuil. De poel zit vol salamanders en kikkers. In het kruidenrijk grasland bloeien in de zomer vijftig soorten. Er zijn rommelhoekjes en het beheer vindt gefaseerd plaats en er is vooral veel variatie. Een aantrekkelijke parel in het landschap!

In welke gemeenten zoeken we ambassadeurs?

  • Voor de regio Veluwe: Arnhem, Barneveld, Ede, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Renkum, Rozendaal, Scherpenzeel
  • Voor de regio Rivierengebied: Beuningen, Druten, Heumen, Maasdriel, Neder-Betuwe, Nijmegen, Tiel, West Betuwe en Wijchen
  • Voor de regio Achterhoek: Aalten, Doesburg, Duiven, Montferland, Oost-Gelre, Westervoort, Winterswijk en Zevenaar

Profiel ambassadeur

Een ambassadeur heeft een divers terrein en heeft al ervaring opgedaan met natuurvriendelijk beheren. Een ambassadeur is een inwoner van het buitengebied die al langere tijd bezig is met het vergroten van de biodiversiteit. Iemand die successen kent, maar vooral ook in de praktijk heeft geleerd wat er niet werkt, want dat is vaak net zo leerzaam!

Aanmelden

Vind je het leuk om anderen te inspireren, ervaringen te delen, je erf open te stellen? Schrijf je dan in als ambassadeur en lees meer over het project en de voorwaarden.

Meer informatie

Voor meer informatie over het Praktijknetwerk kun je contact opnemen met José Lamain van SLG of via 06-10430263.

Het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Schoolkinderen zaaien bloemen in voor wilde bijen en vlinders