Ambassadeur West Maas en Waal

Naam: Lambert Romijnders

Woonplaats: Beneden-Leeuwen

Contact: E-mail

Aantal jaren bezig met biodiversiteit op het eigen terrein: 5 jaar

Oppervlakte eigen terrein: 8000m2

Trots op: Zelf gemaakt bijenhotel en de hoogstamboomgaard

 

Lambert heeft zich aangemeld als ambassadeur zijn omdat hij biodiversiteit belangrijk vindt. Hij wil zijn tuin graag laten zien aan anderen. Lambert woont in Beneden-Leeuwen dichtbij de Waal. Hij is vrijwilliger in de Hoogstambrigade Land van Maas en Waal en is daarnaast ook coördinator van de Zwerfafvalbrigade Beneden-Leeuwen.

Bloemenveld

Lambert heeft een nette tuin met walnotenbomen en kort gemaaid gras. Maar hij heeft ook een stuk met lang gras met bloemen en een bloemenveld naast een hoogstamboomgaard. Hij heeft 1000 m2 ingezaaid met een bloemenmengsel. Dat wil hij deze winter niet allemaal wegmaaien maar een deel laten staan voor insecten. Het zoemt van insecten bij de bloemen, er staat gele kamille, margrieten, duizendblad, smalle weegbree, wilde peen, muskuskruid, wilde venkel, klaver en distel. “Op de klaver zag ik hommels. Dit jaar heb ik geen last gehad van de pruimenmot, dat komt misschien wel door al die insecten. Ze zorgen voor evenwicht. Dat wil ik mensen laten zien. Ze mogen met mij contact opnemen. Ik hoop dat er in mijn gemeente meer aandacht voor biodiversiteit komt.”

Hoogstamfruitbomen

Lambert heeft in 2009 eerst 15 hoogstamfruitbomen aangeplant, inmiddels staan er 50! “Vroeger was ik er niet zo mee bezig, maar nu hoor ik iedere keer iets meer. Ik vind het leuk en belangrijk.” Vorig jaar heeft hij een insectenhotel gebouwd met zijn jongste zoon, met bamboestengels, riet, stenen en takken. In de takken zitten enkele gevulde gaten. Ernaast staat een kast met honingbijen. “Ik zag dit voorjaar al metselbijen, vertelt Lambert enthousiast.” Op het insectenhotel is Lambert het meest trots en op zijn hoogstamboomgaard. Die ziet er ook prachtig uit en hangt begin september vol met appels en dikke peren. Er staan ook twee oude goudrenettenbomen met daarin een nestkast voor steenuilen. Lambert heeft de steenuil al eens gezien maar nog geen jongen gezien. Aan de rand ligt het snoeiafval in een houtril. “Dat is voor de egels, die zie ik ’s avonds rondlopen”. Ook heeft hij een bijenhaag aangelegd voor de wilde bijen. In zijn tuin hangen maar liefst 20 vogelnestkasten. In de fruitbomen, dicht tegen de stam, hangen aardewerken potjes met stro erin, dat is voor de oorwormen. Die eten weer de luizen op.

Patrijzen

Er is een vijver met water, dat is ook belangrijk voor dieren om te drinken. Ook patrijzen heeft Lambert wel eens gezien op zijn erf. Hij wil misschien een keverbank aanleggen, hij heeft gehoord dat dat goed is voor patrijzen. Lambert wil ook graag leren van anderen en dat hoopt hij via het netwerk op te doen.

 

Kijk ook eens op: