Online cursus Alles over de Edese landschappen

De gemeente Ede koestert vele mooie landschappen. De diversiteit aan landschappen is een belangrijke troef voor de gemeente, haar bewoners, de recreanten en toeristen, en de biodiversiteit.
Veel planten en dieren zijn afhankelijk van goed onderhouden landschappelijke beplantingen zoals knotbomen, heggen, houtsingels en hakhoutbosjes. Veel van deze elementen worden onderhouden door vrijwilligers of door de eigenaar zelf. Echter, op een aantal plaatsen ontbreekt het aan kennis of mankracht om het onderhoud goed uit te voeren. In kader van het themajaar ‘Ode aan het Landschap’ willen we meer kennis, aandacht en waardering genereren voor de Edese landschappen. Daarom organiseren de Edese werkgroepen van Levend Landschap in samenwerking met de gemeente Ede en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) dit voorjaar de online cursus ‘Alles over de Edese landschappen’. Doet u mee?

Cursusprogramma Alles over de Edese landschappen

U bent van harte welkom om deel te nemen aan deze cursus. Deelname is gratis. Het cursusprogramma bestaat uit vijf online bijeenkomsten, waarin u meer te weten komt over de Edese landschappen en biodiversiteit. U leert hoe u samen met andere bewoners de landschaps- en natuurwaarden kan versterken. Via een aantal opdrachten kunt u de opgedane kennis in uw eigen omgeving vervolgens uitvoeren. U kunt zich aanmelden vanaf 1 april via onderstaand aanmeldformulier. Op het formulier kunt u ook aangeven of u op de hoogte gehouden wil worden van andere activiteiten van de Levend Landschap werkgroep in uw dorp. De desbetreffende coördinator (zie lijst beneden) neemt dan contact met u op. Deze cursus wordt aangeboden door de gemeente Ede en met steun van de provincie Gelderland.

 • 1e avond 20 april 2021: Ontstaansgeschiedenis van de Edese landschappen
  Tijdens de eerste cursusavond leert u hoe de bijzondere landschappen van Ede zijn ontstaan en welke verschillende soorten landschappelijke beplanting hier van oorsprong voorkwamen, hoe ze verdwenen uit het landschap en op welke manier ze weer terug kunnen komen in het landschap.
  Na afloop van deze bijeenkomst krijgt u de opdracht mee om karakteristieke landschappelijke beplanting in uw eigen omgeving te bekijken.
 • 2e avond 18 mei 2021: Aanleg, onderhoud en beheer landschappelijke beplanting
  De tweede cursusavond start met het bespreken we de opdracht van de eerste cursusavond. Daarna leert u hoe de verschillende soorten landschappelijke beplanting in de gemeente Ede, zoals hoogstamfruitbomen, houtsingels, hagen en bomen worden aangelegd, onderhouden en beheerd. U leert hoe beheer kan bijdragen aan meer biodiversiteit. Ook krijgt u inzicht in welke partijen en vrijwilligersgroepen zich al met beheer bezig houden. Na afloop van de cursusavond krijgt u de opdracht mee om in uw eigen omgeving te bekijken waar beheer van karakteristieke landschappelijke beplanting noodzakelijk is.
 • 3e avond 8 juni 2021: Landschap en ecologie
  De derde cursusavond start met het bespreken van de opdracht van de vorige cursusavond. Daarna leert u over de relatie tussen ecologie en het landschap, ecologisch beheer en inpassing in het landschap. Vier pijlers zijn hierbij belangrijk: voedselaanbod, nestgelegenheid, schuilgelegenheid en bescherming tegen bedreigingen. Aan het eind van de cursusavond weet u de vuistregels voor ecologisch beheer om de biodiversiteit op uw terrein te vergroten: niet overal hetzelfde beheer, niet alles tegelijk onder handen nemen en niet te netjes. Na afloop van de cursusavond krijgt u de opdracht mee om aan de hand van een checklist de biodiversiteit op uw eigen erf of in uw tuin te bekijken.
 • 4e avond 15 juni 2021: De Levende Tuin
  Werkgroep Bloemrijk Bennekom geeft op deze cursusavond de workshop de Levende Tuin, waarin u meer te weten komt over hoe u een groene en aantrekkelijke tuin voor uzelf en voor vogels, vlinders en andere dieren kunt maken. In de workshop leert u om een schetsontwerp voor uw eigen tuin te maken. Ook krijgt u tips hoe u met uw buren of in uw buurt een groen project kunt starten. Tuinervaring is niet nodig, wel het enthousiasme om uw tuin groener en diervriendelijker in te richten. Na de workshop krijgt u extra informatie opgestuurd, zodat u meteen aan de slag kunt. Ook wordt er een terugkomavond georganiseerd, waar u uw ervaringen kunt delen of vragen kunt stellen.
 • 5e avond 6 juli 2021: Vragenuurtje
  Stel op deze terugkomavond uw vragen en deel uw ervaringen met elkaar.

Levend Landschap Ede

De cursus een initiatief van Levend Landschap Ede. In ieder dorp in de gemeente Ede is een enthousiasmerende Levend Landschap bewonersgroep actief, die zich via projecten wil inzetten voor een aantrekkelijke leefomgeving.

Themajaar Ode aan het Landschap – 2021
In 2021 wordt er in Nederland aandacht besteed aan het thema Ode aan het Landschap. Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar het vertelt steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. En net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op het landschap van de toekomst. Wij zullen we onze vindingrijkheid hard nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden.

Met vriendelijke groet,

Huub Hiemstra – Coördinator levend landschap Bennekom-De Kraats
Geen Broere – Coördinator levend landschap Buurt Ede-Veldhuizen
Wilco Snellen – Coördinator levend landschap De Valk
Sjako Dekker – Coördinator levend landschap Ederveen-De Klomp
Ron Reitsma  – Coördinator levend landschap Harskamp
Marcelle van Leeuwen – Coördinator levend landschap Lunteren
Jacqueline Morren – Coördinator levend landschap Otterlo
Wim Kuster – Adviseur natuur en landschap bij de Gemeente Ede
Freek Aalbers – Projectleider bij de Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Aanmeldformulier cursus Alles over de Edese landschappen

Ik meld me hierbij aan voor de cursus. De velden met * zijn verplicht.
  Deze cursus wordt georganiseerd op initiatief van diverse Levend Landschap werkgroepen in de gemeente Ede. U kunt hierboven aangeven of u op de hoogte gehouden wilt worden of betrokken wil worden bij de activiteiten van de werkgroep in uw dorp. Indien ja, dan delen wij uw adresgegevens met deze coordinator, die contact met u op kan nemen.
  Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich op ieder moment weer afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant

Startavond over onderhoud en beheer van poelen in Berkelland

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar graasdruk op de Veluwe

Doe ook mee met Hellouw in het Groen

Webinar over biodiversiteit in gemeente Harderwijk op 29 april

Startavond over onderhoud en beheer van poelen in Apeldoorn

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van West Maas en Waal

Webinar over landschap en biodiversiteit in Heumen op 22 april

Start Leernetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui