Stichting Knotwilg en Natuurontwikkeling Heteren Randwijk

Een landschapsbeheergroep is actief met het beheer van kleine landschapselementen in het buitengebied. Vaak zijn dit hagen, knotbomen, struwelen en bomen(lanen). Deze kunnen op het terrein van de gemeente, het waterschap of een particuliere eigenaar liggen. Soms heeft een groep een eigen gebied in beheer of eigendom. Er wordt voornamelijk in het winterseizoen gewerkt. De meeste groepen komen op zaterdag(ochtend) bij elkaar, maar soms is de werkdag een doordeweekse dag. Lekker buiten werken, samen aan de slag en even het hoofd leeg maken zijn termen die passen bij dit vrijwilligerswerk.

Hoe zou het zijn geweest als ruim 40 jaar geleden niemand het knotten van de wilgen op zich had genomen? Zouden er dan nog knotwilgen zijn geweest in de uiterwaarden van de Rijn bij Heteren en Randwijk? We zullen het nooit weten, want die enthousiaste knotters waren er wel! Wim Jansen, Ceciel Uitterhoeve, Nic Zuurdeeg, en Rita Min waren van die knotters van het eerste uur.  Het was toen, in 1974, een bijzonder initiatief, want het was pas de tweede vrijwilligersgroep in Nederland die dit ging doen.

En ze zijn het gelukkig blijven doen! Nog steeds knotten ze de wilgen in de uiterwaarden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over Stichting Knotwilg Heteren-Randwijk en deelnemen aan hun activiteiten, neem dan een kijkje op de website www.randwijk.nl/knotwilg/ of neem contact op met de coördinator:

Naam: Mevr. C. Uitterhoeve
E-mail: Mevr. C. Uitterhoeve

Deze groep is werkzaam in gemeente Overbetuwe.

Ceciel Uitterhoeve heeft tijdens de Gelderse Werkdag 2015 de Landschapsknokker ontvangen: de prijs voor een vrijwilliger die zich op bijzondere wijze inzet voor het landschap.