Landgoedwerkgroep Quadenoord

Het organiseren van het onderhoud van particuliere landgoederen is een grote uitdaging. Via de oprichting van Landgoed- en Buitenplaatswerkgroepen hopen we een duurzame manier van instandhouding van het karakteristieke landschap op landgoederen te ontwikkelen. Samen met landgoedeigenaren zetten we werkgroepen op waarvan de vrijwilligers het landschapsonderhoud aanpakken.

Het landgoed Quadenoord ligt in de gemeente Renkum en is ongeveer 220 ha groot en is al vanaf 17 mei 1872 in het bezit van één familie, dus bijna 150 jaar. Het landgoed bestaat uit een bijzonder landhuis gebouwd in de Amsterdamse stijl, met bijpassende garage, een beeldentuin, een manege en pensionstalling, diverse opstallen en een natuurcamping. Langs de camping, het landhuis en de kapschuren loopt de Renkumse Beek. Naast de kapschuur stond ooit een molen en een boerderij. De molen is afgelopen jaren gerestaureerd, zowel het gebouw als de houten constructie voor het malen zijn vernieuwd. Het hiervoor benodigde hout is afkomstig uit de eigen bossen. Het landgoed bestond vroeger voor een groot deel uit heide. Nu is een groot deel bebost met een aantal akkers, weilanden en een waterpoel. Het gebied wordt doorkruist door prachtige wandel- en fietspaden. Het Molenbeeksepad (een klompenpad) loopt over het landgoed.
De activiteiten van de vrijwilligers zijn: het vrijhouden van de wandelpaden en doorzichten, onderhoud van de grafheuvels door het verwijderen van bramen enz., verwijderen van exoten zoals duizendknoop en springbalsemien, onderhoud hekwerk en slagbomen. Andere werkzaamheden zijn bijv. houtkloven of het aanplanten van bomen en het verlenen van hand en spandiensten voor de molen. De vrijwilligers zijn actief vanaf 2013. Er is al heel wat werk verzet door de vrijwilligers, maar onderhoud blijft nodig en er zijn steeds weer nieuwe uitdagingen. Het landgoed wordt beheerd door Borgman Beheer Advies uit Wageningen. Jerry Munsterman begeleidt het vrijwilligerswerk.

 

Er zijn twee groepen vrijwilligers actief: een kleinere groep op de maandagochtend en een grotere groep (15 personen) op de dinsdagochtend. Op beide dagen wordt gewerkt van 9.00 tot 13.00 uur, met een welverdiende koffiepauze rond 11.00 uur. We verzamelen bij het zwarte houten gebouwtje naast de ‘lattenschuur’.

Met name de maandaggroep kan nog versterking gebruiken. Verder zijn er ook vrijwilligers welkom die willen meewerken aan de PR zoals rondleidingen bij de watermolen en onderhoud van de websites www.quadenoord.nl en www.landgoedquadenoord.nl. Verder is hulp welkom bij organisatieklussen rond evenementen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Landgoedwerkgroep Quadenoord en/of deelnemen aan hun activiteiten, dan kunt u per email contact opnemen met de coördinator: Antoinette Janse

Deze vrijwilligersgroep is actief in gemeente Renkum.