Landgoedwerkgroep Quadenoord

Het organiseren van het onderhoud van particuliere landgoederen is een grote uitdaging. Via de oprichting van Landgoed- en Buitenplaatswerkgroepen hopen we een duurzame manier van instandhouding van het karakteristieke landschap op landgoederen te ontwikkelen. Samen met landgoedeigenaren zetten we werkgroepen op waarvan de vrijwilligers het landschapsonderhoud aanpakken.

Het landgoed Quadenoord ligt in de gemeente Renkum en is ongeveer 220 ha groot. De kern van het landgoed bestaat uit een bijzonder landhuis met bijpassende garage, een beeldentuin, een natuurcamping, een manege en diverse schuren.

Langs het landhuis en de kapschuren loopt de Renkumse Beek en achter die schuren verscholen liggen de resten van een vervallen watermolen. Het landgoed bestond vroeger voor een groot deel uit heide. Nu is een groot deel bebost met een aantal akkers. Langs de beek liggen weilanden en een waterpoel. Het gebied wordt doorkruist door prachtige wandel- en fietspaden. Zo is er onlangs een klompenpad (Molenbeeksepad) geopend die ook door dit landgoed gaat. Zie ook het Oral History verhaal van de heer Koker over dit landgoed.

hagel_op_eerste_werkdag_Quadenoord_5-2-13_kleinWat we doen
Het eerste wat we de komende tijd gaan aanpakken is het achterstallig onderhoud. Dit houdt in: het vrijhouden van de wandelpaden en doorzichten op de camping, zichtbaar maken van de grafheuvels, hekwerk vernieuwen langs het rustgebied, herstellen van paden die de houtoogstmachines achterlaten en verwijderen van prunushaarden. Wanneer de achterstand is ingehaald en we toe zijn aan regulier onderhoud hopen we toe te komen aan het uitvoeren van diverse plannen.  Want wie weet draait er ooit weer een watermolen.

Wie, wanneer en waar
Het landgoed wordt beheerd door Borgman BV uit Wageningen. Jerry Munster begeleidt het vrijwilligerswerk. Er doen al heel wat vrijwilligers mee, maar alle handen zijn welkom. Op zaterdag wordt de groep bijgestaan door de Stichting Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe.
De werktijden zijn dinsdag van 9 tot 12.30 uur en eens in de twee weken op zaterdag van 10 tot 14.00 uur. We verzamelen bij de garage naast het landhuis in de bocht van de weg. Daar ligt ook ons gereedschap en nuttigen we koffie met koek.

In de Gelderlander stond een leuk artikel over het werk van onze landgoedwerkgroep.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Landgoedwerkgroep Quadenoord en deelnemen aan hun activiteiten, dan kunt u per e-mail contact opnemen met de coördinator:

Dinsdag: Antoinette Janse
Zaterdag; Jasper Jan de Koning