Hoogstambrigade Wilp

De leden van een hoogstambrigade hebben vaak zelf een hoogstamboomgaard in eigendom. Na een opleiding bij ons gaat een brigade zelfstandig aan de slag. De leden snoeien gezamenlijk elkaars bomen of hoogstambomen die aan hun lot zijn overgelaten. Ook gemeenten en boomgaard-eigenaren die het onderhoud zelf niet meer kunnen verzorgen, doen steeds vaker een beroep op de brigade. De brigades lenen bij ons een speciale gereedschapskar met geselecteerd gereedschap.
De hoogstambrigades krijgen nascholing en komen op ons initiatief samen voor uitwisseling en inspiratie. De werkdagen zijn voornamelijk in de winter en op zaterdag.

De Hoogstambrigade Wilp, De Rode Brigadepleegt periodiek onderhoud aan bestaande en nieuwe hoogstam fruitboomgaarden in de gemeente Wilp. Het doel van dit onderhoud is de instandhouding van voor de IJsselstreek karakteristieke hoogstamfruitboomgaarden. De brigade houdt zich vooral bezig met onderhouds- en vormsnoei van kleinschalige en particuliere fruitboomgaarden.

De hoogstambrigade Wilp bestaat volledig uit vrijwilligers. De brigade is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die graag bij willen dragen aan het onderhoud van hoogstam fruitboomgaarden. Bent u geïnteresseerd en wilt u een dagje met ons meelopen, dan bent u van harte welkom!

Hoogstambrigade Wilp aan het werk

Wij werken in twee snoeiperiodes; de winter- en de zomersnoei.
Als u een vraag heeft over het snoeien van uw bomen kan iemand van de brigade langskomen voor advies en om de mogelijkheden van het snoeien te bespreken. Het is ook mogelijk dat wij samen met u de snoei uitvoeren. Dan komen wij ook drie op een volgende jaren terug om de boomgaard weer helemaal gezond af te leveren.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland stelt basisgereedschap ter beschikking aan de Hoogstambrigade Wilp. Om de onkosten van de brigade te dekken vragen wij een vergoeding voor het snoeien van uw bomen.

De Rode brigade op de eerste snoeidag van  seizoen 2016/2017.

Afgelopen 8 oktober hebben we bij de familie Cleeren-Assen  het nieuwe seizoen geopend. En bij aankomst werd het al duidelijk dat er uitdagingen genoeg zijn op die plek op de Voorsterklei.

Naast nogal wat nieuwe aanplant staan daar ook twee enorme peren, veel hoger dan onze ladders, en niet recent onderhouden.

wilp269

Daarnaast was er ook een rijtje appels en peren die zo dicht bij elkaar stonden dat zij een heg vormden.

voorst261

Deze dag hebben we een aardige klap gemaakt, veel overlegd, veel gelachen en lekker gegeten. En binnenkort gaan we de laatste snoeiproblemen oplossen. Hieronder nog even een foto van het eerste resultaat, de los gesnoeide bomen van de “heg”.

wilp270

12 november gaan we naar de Hoenweg in Voorst samen met de HSB Voorst een grote boomgaard aanpakken.

Meer informatie

Interesse? Heeft u vragen? Neem dan per e-mail contact op met de coördinator.

Ineke Jonker