Hoogstambrigade Bronckhorst

De leden van een hoogstambrigade hebben vaak zelf een hoogstamboomgaard in eigendom. Na een opleiding bij ons gaat een brigade zelfstandig aan de slag. De leden snoeien gezamenlijk elkaars bomen of hoogstambomen die aan hun lot zijn overgelaten. Ook gemeenten en boomgaard-eigenaren die het onderhoud zelf niet meer kunnen verzorgen, doen steeds vaker een beroep op de brigade. De brigades lenen bij ons een speciale gereedschapskar met geselecteerd gereedschap.
De hoogstambrigades krijgen nascholing en komen op ons initiatief samen voor uitwisseling en inspiratie. De werkdagen zijn voornamelijk in de winter en op zaterdag.

 

De Achterhoek is rijk aan boerenboomgaardjes met veel verschillende vaak oude appel- en perenrassen. Om deze boomgaardjes te behouden voor de streek is onderhoud noodzakelijk. Onze hoogstambrigade doet dat onderhoud in de gemeente Bronckhorst. Tijdens ons werk komen we op de mooiste plekjes in het buitengebied. Met de koffie en de lunch samen met de eigenaren komen boeiende verhalen op tafel.

 

Wat doen we zoal?

Wij verrichten onderhoud en vormsnoei aan fruitbomen. Dit doen wij in de herfst en winter. Onze werkdagen beginnen om 9.30 uur en eindigen om uiterlijk 15.00 uur. Vóór iedere snoeiperiode wordt een planning gemaakt in overleg met de eigenaren van de boomgaardjes. Er wordt zowel doordeweeks als op zaterdag gesnoeid. Vaak biedt de boomgaardeigenaar koffie en iets lekkers aan. Over het algemeen moet je zelf je lunch verzorgen. Stichting Landschapsbeheer Gelderland verzorgt scholing en stelt arbotechnisch verantwoord gereedschap ter beschikking (zagen / ladders / snoeischaren en een aanhangwagen).

 

Meedoen?

De brigade is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die willen bijdragen aan het onderhoud van hoogstam fruitboomgaarden. Ben je geïnteresseerd en wil je een dagje met ons meelopen? Dan ben je van harte welkom! Misschien blijf je meesnoeien en heb je zin om een cursus te volgen.

 

Hulp nodig?

Als je een vraag hebt over het snoeien van je bomen kan iemand van de brigade langskomen voor advies en om de mogelijkheden van het snoeien te bespreken. Om de onkosten van de brigade te dekken vragen wij een vergoeding van € 6,- per gesnoeide boom.

 

Contact

De coördinatoren van de Hoogstambrigade Bronckhorst zijn Edith Sonneveldt en Roel Reuselaars. Mail ons via hoogstambrigade.bronckhorst@outlook.com.