Hoogstambrigade Barneveld

De Gelderse Vallei is mooi.

Vooral in de lente wanneer de fruitbomen bloesem dragen. Om dit verrassende landschapselement te behouden moeten we wat doen. In 2014 hebben we de Hoogstambrigade Barneveld opgericht.

Kennis vergaren
De Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) leverde de cursus basiskennis hoogstamfruit en zorgt voor het gereedschap. Ruim 30 cursisten volgden de theorieavonden. Vervolgens kwam de proef op de som: met een aanhangwagen vol gereedschap naar de eerste boomgaard. En toen was het even stil…

De praktijk
Op een plaatje is het heel duidelijk maar waar zitten bij deze boom de gesteltakken? En is deze boom in het verleden extensief of intensief gesnoeid? In no-time stonden er 15 mensen rond één boom te discussiëren waar en hoe te beginnen. Hardvochtig de zaag erin of met fluwelen handschoenen takje voor takje weghalen? De basisregel van het snoeien bracht de zaak in beweging: beter verkeerd snoeien dan helemaal niet snoeien!

Zelf brigadier worden?
We zijn op zoek naar nog meer te snoeien fruitbomen in de gemeente Barneveld. Heeft u hoogstam fruitbomen? Wilt u ze gesnoeid hebben? Laat het ons weten.
Misschien vindt u het leuk zelf brigadier te worden? Dat kan, ook als u zelf geen fruitbomen heeft. Bij voldoende aanmeldingen organiseert SLG graag een nieuwe cursus.

Alles voor het mooie Gelderland!

 

Hoogstambrigade Barneveld
Oké, de zaag erin!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hoogstambrigade barneveld
Drie uur later…

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Hoogstambrigade Barneveld of deelnemen aan de activiteiten, dan kunt u per email contact opnemen met Evert Klomp of bel 06-53381792.

De groep is werkzaam in gemeente Barneveld