Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

Particuliere grondeigenaren in de Bommelerwaard kunnen akkervogels zoals de patrijs helpen met hagen en kruidenranden. De akkervogelwerkgroep van de Natuurwacht Bommelerwaard en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert dit voorjaar een beplantingsactie. Bewoners in het buitengebied van de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel met een stukje grond kunnen nu speciale patrijzenhagen of een kruidenrand aanleggen. Er is veel belangstelling voor onze patrijzenactie. Het maximum aantal deelnemers voor 2022 is behaald. Aanmelden voor 2022 is helaas niet meer mogelijk. Stuur een mail naar s.nijhuis@landschapsbeheergelderland.nl indien u interesse heeft om op een reservelijst te worden geplaatst.

Foto patrijzen: Wim Weenink

Akkervogels hebben het moeilijk

Kent u nog het geluid van de veldleeuwerik? Heeft u wel eens een patrijs gezien? Het rood van de kneu zien we steeds minder vaak. Deze akkervogels zijn er nog wel, maar ze hebben het moeilijk. Het verdwijnen van kleine landschapselementen en het gebrek aan wintervoedsel spelen hierbij een belangrijke rol.

Versterken leefgebied akkervogels met patrijzenhagen en kruidenrand

Samen met bewoners willen de akkervogelwerkgroep van de Natuurwacht Bommelerwaard, gemeente Zaltbommel, gemeente Maasdriel en SLG aan de slag om erven in het buitengebied van de Bommelerwaard te voorzien van speciale patrijzenhagen en kruidenrijke randen. Een patrijzenhaag bestaat uit struiken met doorns en bessen waarbij de takken als een paraplu boven de grond hangen en hiermee dekking en een broedplek bieden aan patrijzen. Deelnemers aan het beplantingsproject krijgen subsidie, advies en ondersteuning om op hun erf of perceel een patrijzenhaag en kruidenrand te realiseren. Let op: voor deze voorjaarsactie is een beperkt aantal plekken beschikbaar! Na aanmelding wordt de geschiktheid van de locatie beoordeeld.

Voorwaarden voor deelname

  • Op de locatie is er ruimte voor een patrijzenhaag (minimaal 15 meter) en of een kruidenrand. Bekijk hier het infoblad over een patrijzenhaag.
  •  Onze adviseur en de akkervogelwerkgroep beoordelen de geschiktheid van de locatie.
  • U betaalt geen eigen bijdrage.

Natuurwacht Bommelerwaard

De werkzaamheden van de akkervogelwerkgroep vinden plaats onder de vleugels van de Natuurwacht Bommelerwaard. De vrijwilligers van de Natuurwacht zetten zich al 45 jaar in om de natuur in de Bommelerwaard te behouden en te versterken. Vrijwilliger worden bij de akkervogelwerkgroep kan ook. Meld u dan aan door een e-mail te sturen aan info@natuurwachtbommelerwaard.nl. Het plezier van het zien van deze bijzondere soorten is groot. Kennis over akkervogels is niet nodig om deel te kunnen nemen aan de werkgroep.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel en de provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem