Zeis maaien op de Padd’ndag in Wapenveld

Datum/Tijd
2 september 2017
11:00 - 15:00

Locatie
Molen de Vlijt


Het duo Henk Boeve en Gert van den Hardenberg gaat in samenwerking met Vrieze’s Erfgoed het Wapenvelds Kampioenschap maaien met de zeis organiseren. Dat wordt gehouden op de Padd’ndag zaterdag 2 september.

Dit oude handwerk uit de agrarische sector, wordt steeds populairder in met name kleinschalig landschapsbeheer. Maaien met de zeis heeft het voordeel dat bepaalde planten gespaard kunnen worden en dieren makkelijker een goed heen komen kunnen zoeken. Ook is er steeds meer aandacht voor het oude ambacht van maaien met de zeis door zowel mannen als vrouwen. Fysiotherapeut Henk Boeve van d’Olde Bank in Wapenveld, is voor het zeis maaien aangestoken door zijn schoonzoon Gert van den Hardenberg, afkomstig uit Elspeet en nu woonachtig in Heerde. Gert vormt samen met twee broers een team zeismaaiers dat regelmatig deel neemt aan wedstrijden. Vorig jaar werd dit team nog derde op het NK zeis maaien in het Openlucht Museum in Arnhem. “De combinatie met de Padd’ndag lijkt ons ideaal voor het opzetten van een wedstrijd in deze omgeving”, aldus Henk Boeve. En dat kan door medewerking van de firma Joostema, eigenaar van een weiland direct naast Vrieze’s Erfgoed.

Het is de bedoeling dat deelnemers in een eerste ronde circa 25 m2 meter moeten maaien. Een jury beoordeeld het geleverde werk op veiligheid, netheid van maaien, het goed afleggen op de ril, de factor tijd speelt een kleine rol. Na de beoordeling gaat de helft van de deelnemers door naar de finaleronde waar de prijzen verdeeld worden. Die bestaan uit pakketten met streekproducten. In de vroege zomer gaan Henk en Gert nog een oefendag houden. Dan worden de spelregels uitgelegd en verdere informatie gegeven. Deelnemers kunnen zich opgeven door een mail te sturen naar wkzeismaaien.wapenveld@outlook.com. De deelname wordt definitief zodra het inschrijfgeld van tien euro is overgemaakt op NL29RABO 03265 84080 tnv het Comité molen de Vlijt. Voor vragen kan men mailen naar het bovengenoemde mailadres.