Werkdag buitenplaatswerkgroep Huis Voorstonden

Datum/Tijd
31 januari 2015
10:00 - 15:00

Locatie
Koetshuis Huis Voorstonden


Wilt u zich graag inzetten voor uw eigen omgeving op een fantastische plek? Havezathe Voorstonden en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zoeken vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken in een buitenplaatswerkgroep. Dat is een werkgroep die het landschaps- en tuinonderhoud op deze bijzondere historische buitenplaats helpt uitvoeren. Voor de nieuwe buitenplaatswerkgroep is veel belangstelling. Op de informatieavond van dinsdag 20 januari j.l. waren ruim 20 belangstellenden en er hebben zich al tien vrijwilligers aangemeld. Wilt u ook meehelpen? De eerste werkdag van de buitenplaatswerkgroep vindt plaats op zaterdag 31 januari. Belangstellenden verzamelen zich om 10.00 uur bij het Koetshuis Voorstonden, Voorsterweg 137 in Voorstonden (gemeente Brummen). Op de website www.voorstonden.nl vindt u een routekaart. Graag vooraf aanmelden bij Karen Hinkamp van SLG of via 026-3537444.

Werkdag op Huis Voorstonden

De eerste werkdag begint om 10.00 uur met koffie en thee in het Koetshuis. Karen Hinkamp van SLG heet de deelnemers welkom en legt het programma uit. Ze geeft daarna een werk-, gereedschap- en veiligheidsinstructie want veilig werken staat voorop. Vervolgens krijgt de helft van de groep een rondleiding door tuin en park van Huis Voorstonden. De andere helft begint met het onderhoud op de buitenplaats. Beide groepen worden begeleid door één van de bewoners. Om 12.15 uur is er lunch met soep en biologische sandwiches verzorgd door Iona Hoogenberk van Huis Voorstonden. Na de lunch wisselen de groepen. Om 14.45 is de gezamenlijke afsluiting en kunnen belangstellenden zich aanmelden als vrijwilliger voor de buitenplaatswerkgroep.
Tip: Trek warme en praktische kleren met stevige schoenen en/of laarzen aan. (Werk)handschoenen liggen voor u klaar.

Historische buitenplaats

Huis Voorstonden is een prachtige historische buitenplaats, gelegen tussen Voorst, Zutphen, Eerbeek en Brummen. De particuliere eigenaren hebben het in 1977 in zwaar vervallen staat gekocht en hebben hard gewerkt aan herstel. Huis, koetshuis, tuin en parkaanleg zijn nu weer in oorspronkelijke staat gebracht. De eigenaren zijn dit mooie groene erfgoed zeer toegewijd en zoeken hulp voor het onderhoud van de geometrische tuin en het privé-gedeelte van het park in Engelse landschapsstijl.

“In goede staat doorgeven aan volgende generaties”

Iona Hoogenberk van Huis Voorstonden vertelt waarom er juist nu vrijwilligers nodig zijn:
“Als bewoners van een eeuwenoud huis beseffen wij dat ons eigen leven in dat huis en in die tuin slechts een onderdeel is in een veel langere lijn in de geschiedenis: wij ‘passen’ een tijdje op deze mooie buitenplaats, en hopen die in goede staat door te geven aan volgende generaties. Hoewel Havezathe Voorstonden een particulier bezit is heeft mijn familie zich er altijd voor ingezet om de bijzondere kwaliteit van die plek met geïnteresseerden te delen door bijvoorbeeld het organiseren van concerten en het geven van rondleidingen. Nu er een andere financiële situatie is ontstaan, onder andere door wijzigingen in het subsidiestelsel voor (groene) rijksmonumenten, zoeken wij naar een aanvulling op het onderhoud dat de twee vaste tuinlieden van Havezathe Voorstonden dagelijks uitvoeren. Een groep vaste vrijwilligers zou een uitkomst zijn voor ons, en wij hopen dat wij met een regelmatige buitenwerkdag óók de vrijwilligers een plezier kunnen doen door er steeds een gezellige actieve dag van te maken.”