Werkdag Archeologiewacht Epe

Datum/Tijd
14 november 2015
13:00 - 16:00

Locatie
RCN Vakantiepark De Jagerstee


Wilt u lekker buiten bezig in de natuur? Wilt u wel eens werken op een eeuwenoude grafheuvel? Kom dan zaterdag 14 november naar de eerste werkdag van de nieuwe Archeologiewacht Epe en doe ook mee. De werkdag wordt georganiseerd door de gemeente Epe en de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). U bent van harte welkom bij RCN Vakantiepark De Jagerstee, Officiersweg 86 in Epe. Op het terrein van het vakantiepark liggen vier grafheuvels die een opknapbeurt kunnen gebruiken. De werkdag begint om 13.00 uur met een welkomstwoord door wethouder Jan Aalbers. Vooraf aanmelden is niet nodig. SLG zorgt voor gereedschap en handschoenen. Zorg zelf voor gepaste kleding.

Programma werkdag

Om 13.00 uur begint de start van de Archeologiewacht Epe met een welkomstwoord door de wethouder. Tijdens een korte rondwandeling door het bos langs de grafheuvels op het terrein van het vakantiepark geven een archeoloog van Erfgoedbeheer en de regioarcheoloog uitleg over archeologie, grafheuvels en onderhoud op archeologische terreinen. Vervolgens wordt er gewerkt aan het opknappen van de vier grafheuvels. De grafheuvels zijn overwoekerd en nauwelijks zichtbaar. We verwijderen de opslag van Amerikaanse vogelkers, berk, braam en hulst. De wortels van bomen, struiken en braam verstoren namelijk de archeologische sporen onder onze voeten. Een medewerker van SLG geeft vooraf een instructie over veilig werken met gereedschap. Om 14.30 uur is er een koffiepauze. Daarna kan er weer geknipt en gezaagd worden aan de grafheuvels. De velddag duurt tot 16.00 uur.

Grafheuvels en celtic fields

De gemeente Epe heeft veel archeologisch erfgoed zoals grafheuvels en celtic fields. Het is belangrijk deze te behouden maar daarvoor is onderhoud nodig. Het archeologisch erfgoed in de gemeente Epe wordt met regelmaat gemonitord op de onderhoudstoestand. Op basis daarvan wordt bepaald wat er aan onderhoud nodig is.

Voor de nieuwe Archeologiewacht Epe hebben zich op de informatieavond van 28 oktober jl. acht belangstellenden aangemeld. Zij gaan een paar keer per jaar een zaterdag bij elkaar komen om het onderhoud op deze archeologische terreinen uit te voeren. Zo groeien deze terreinen niet dicht en blijven ze zichtbaar voor het publiek.

De vrijwilligers van de Archeologiewacht Epe werken onder begeleiding van Erfgoedbeheer. Stichting Landschapsbeheer Gelderland zorgt voor gereedschap en handschoenen.

Meer informatie: Martijn Grievink