Uitdeeldag Knotbomen

Datum/Tijd
17 maart 2017
13:00 - 15:00

Locatie
Kantoor Stichting Landschapsbeheer Gelderland


Bewoners in het buitengebied van Gelderland planten binnenkort meer dan tweehonderd knotbomen op hun terrein. Zij doen mee aan de actie ‘knotten voor het landschap’ van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Zij planten niet alleen de bekende knotwilg maar ook knoteik, knotes en knotels. Want ook de eik, de es en de els zijn geschikt om als knotboom aan te planten en te beheren. Helaas dreigen deze markante bomen uit ons landschap te verdwijnen. Dat vindt SLG jammer. Door weer knotbomen aan te planten helpen bewoners mee aan de herkenbaarheid van ons landschap. De bomen worden vrijdag 17 maart uitgedeeld aan de deelnemers bij het kantoor van SLG, Rosendael 2a in Rozendaal. Zij krijgen ook een instructie hoe ze de bomen moeten aanplanten en onderhouden als knotboom. Door regelmatig te snoeien ontstaat na verloop van tijd op de stam een knoestige knot.

Een stukje geschiedenis

Knotbomen vormen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het Nederlandse cultuurlandschap. De verschillende knotboomsoorten kennen allemaal een eigen specifieke en logische plek in ons landschap. Bepaalde boomsoorten werden vroeger geknot om gebruikshout te leveren. Omdat deze wijze van houtproductie niet rendabel meer is, dreigen deze markante knotbomen uit het landschap te verdwijnen. SLG stimuleert de aanplant van knotbomen om de eigenheid van het cultuurlandschap te behouden en te versterken.

Natuurwaarde

Oude knoestige knotbomen kunnen allerlei planten en dieren herbergen. Menig vogel, zoals de steenuil, vindt in een knotwilg zijn nestplaats. Ook kleine knaagdieren en een groot aantal insecten wonen in knotbomen. Bomen, struiken, grassen, varens, mossen en paddenstoelen vinden een goede humusrijke voedingsbodem in vermolmde delen van oude knotbomen. De wilg is één van de eerste inheemse lentebloeiers en de bloemen vormen een belangrijke voedingsbron voor de bijen.

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.