Uitdeeldag Houd de Bongerd Hoog

Datum/Tijd
11 maart 2016
10:00 - 12:00

Locatie
Dorpshuis De Schuur


De actie ‘Houd de Bongerd Hoog’ is een succes. Ruim vierhonderd nieuwe hoogstamfruitbomen worden aanstaande vrijdag door bewoners in het buitengebied aangeplant. De gemeenten West Maas en Waal en Wijchen organiseerden in samenwerking met ons deze actie om het aantal hoogstamboomgaarden in het buitengebied te vergroten. Dat is dus gelukt! Vrijdag 11 maart is de uitdeeldag bij dorpshuis De Schuur te Appeltern. Dan ontvangen alle 28 deelnemers hun appel-, peren- en kersenbomen. Wethouder Theo Hol van de gemeente West Maas en Waal en wethouder Agnes Schaap van de gemeente Wijchen delen de eerste fruitboom uit aan de deelnemers.

Martijn Grievink, projectleider, is blij met het enthousiasme van bewoners voor hoogstamboomgaarden: “Er waren honderd hoogstamfruitbomen per gemeente beschikbaar. Die waren binnen drie dagen al op. Maar de belangstelling was veel groter. Gelukkig konden we iedereen laten deelnemen aan de actie. Met als resultaat de aanplant van meer dan vierhonderd bomen met oude fruitrassen op erven van bewoners”.

Deelnemers moesten voldoen aan bepaalde regels. Ze moesten minimaal 15 hoogstamfruitbomen op hun perceel planten. Dat kon voordelig dankzij een subsidie van beide gemeenten. Ze hadden de keuze uit handappel, moesappel, handpeer, stoofpeer, pruim of kers.  Het ging daarbij om oude hoogstamrassen zoals de Sterappel, Haneman, Kleipeer en Zwijndrechtse wijnpeer. De uiteindelijke keuze in het ras en het aantal is door een van onze adviseurs in samenwerking met de eigenaar vastgesteld.

In het verleden plantten bewoners in het rivierengebied vaak hoogstambomen aan op hun perceel. Dit varieerde van boerenboomgaarden dichtbij huis voor eigen consumptie tot productieboomgaarden van 1 á 2 hectare voor de verkoop. Deze hoogstamboomgaarden leverden een fraai en karakteristiek landschapselement en –beeld op. Dankzij de actie ‘Houd de Bongerd Hoog’ worden weer nieuwe hoogstamboomgaarden aangeplant.