Startavond Klompenpaden Hattem

Datum/Tijd
16 december 2014
20:00 - 21:30

Locatie
Vadesto Panorama paviljoen


Wandelt u ook graag in uw eigen omgeving? Wilt u mee denken over het ontwikkelen van twee Klompenpaden in de gemeente Hattem? U bent van harte uitgenodigd op de startavond op dinsdag 16 december van 20.00 tot 22.00 uur in het Vadesto Panorama paviljoen  aan De Bleek 3 in Hattem. Wethouder Doret Tigchelaar van de gemeente Hattem opent de startavond. Daarna vertelt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) over de bedoeling van het project. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.45 uur.

Wandelnetwerk in Hattem, Heerde en Oldebroek

De gemeente Hattem en de buurgemeenten Oldebroek en Heerde vinden het belangrijk dat er voldoende wandelmogelijkheden zijn in het buitengebied en werken aan het realiseren van een netwerk van Klompenpaden. In totaal ontwikkelt SLG in de drie gemeenten vijf Klompenpaden. Het is de bedoeling dat deze wandelroutes op elkaar aansluiten en zo het buitengebied ontsluiten voor bewoners die graag wandelen, maar ook voor bezoekers van het gebied die één of meerdere dagen willen wandelen. SLG werkt aan het realiseren van de Klompenpaden in nauwe samenwerking met bewoners, horecagelegenheden, bed and breakfast en andere partijen uit de omgeving die veel kennis hebben van het gebied.

Klompenpaden in Gelderland en Utrecht

In Gelderland en Utrecht zijn tot nu toe ruim zestig Klompenpaden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Voor de openstelling van hun grond ontvangen de agrariërs een vergoeding. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de bewoners die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie.

Bewoners denken mee

Op de startavond licht SLG het project en het zoekgebied toe. Alle aanwezigen krijgen de kans om hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorische interessante objecten en hun ideeën voor de routes aan te dragen. Zij kunnen aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. De exacte locatie van de te ontwikkelen routes staat nog open en op de startavond willen we van u als bewoner de wensen met betrekking tot wandelmogelijkheden in beeld brengen. Een werkgroep (waarvoor u zich op deze avond kunt aanmelden) bestaande uit bewoners en betrokken partijen gaat vervolgens aan de slag om twee Klompenpaden te realiseren waar de bewoners van het gebied volop van kunnen genieten en trots op zijn.

Meer informatie: Liny Saris