Startavond Klompenpad Uddel

Datum/Tijd
20 april 2015
20:00 - 21:30

Locatie
Het Blanke Schot


Loopt u ook graag een blokje om in uw eigen omgeving? Wilt u meedenken over het ontwikkelen van een Klompenpad in de omgeving van Uddel? U bent van harte uitgenodigd op de startavond op maandag 20 april van 20.00 (inloop met koffie en thee vanaf 19.45 uur) tot 21.30 uur in Het Blanke Schot aan de Garderenseweg 33 in Uddel. De gemeente Apeldoorn, Uddels Belang en Stichting Landschapsbeheer Gelderland willen samen met bewoners uit Uddel en andere partijen in het gebied een wandelroute realiseren die het landschap en de cultuurhistorie van Uddel beleefbaar maakt. Uddels Belang opent de startavond.

Klompenpaden in de gemeente Apeldoorn

In Gelderland en Utrecht zijn inmiddels 65 Klompenpaden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht, waaronder het populaire Kopermolenpad in Wenum Wiesel. Kopermolenpad is het eerste Klompenpad in de gemeente Apeldoorn. Mensen uit de streek zijn enthousiast en veel lokale vrijwilligers werken mee door het pad te onderhouden en regelmatig te controleren. De nieuwe wandelroute bij Uddel wordt het vierde Klompenpad in de gemeente Apeldoorn omdat bewoners uit Loenen en Beemte Broekland ook al Klompenpaden aan het maken zijn.

Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Voor de openstelling van hun grond ontvangen de agrariërs een vergoeding. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor omwonenden die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie.

Startavond

Op de startavond wordt het project toegelicht. Alle aanwezigen krijgen de kans om hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorische interessante objecten en hun ideeën voor de route aan te dragen. Op kaarten kunnen zij aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. De informatie dient als basis voor de route. Een werkgroep (waarvoor men zich op deze avond kan aanmelden) bestaande uit bewoners en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad.

2015 Jaar van de Klompenpaden

Klompenpaden zijn erg in trek, dit jaar ontwikkelen Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht maar liefst 30 nieuwe paden. De 1000e kilometer Klompenpad komt daarmee al snel in zicht. In 2015 verschijnt er ook een speciaal boek over de eerste 50 Klompenpaden, is er een expositie over de Klompenpaden en organiseren we gegidste wandelingen. Kortom; 2015 is het Jaar van de Klompenpaden. Houd www.klompenpaden.nl of onze Facebookpagina in de gaten voor data van openingen en speciale activiteiten.