Startavond Klompenpad Opheusden

Datum/Tijd
31 mei 2017
20:00

Locatie
Recreatiepark De Linie


Loopt u ook graag een blokje om in uw eigen omgeving? Wilt u meedenken over het ontwikkelen van een nieuw Klompenpad in de omgeving van Opheusden? Kom dan naar de startavond op woensdag 31 mei. Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Neder-Betuwe willen samen met bewoners en partijen in het gebied een wandelroute realiseren die het landschap en de cultuurhistorie van het gebied beleefbaar maakt. De startavond vindt plaats om 20.00 uur bij Recreatiepark De Linie, Markstraat 3A in Opheusden. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.45 uur.

Klompenpaden in Gelderland

In Gelderland en Utrecht zijn bijna 100 Klompenpaden (op 31 mei wordt het 100te Klompenpad geopend in Renswoude) ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor bewoners die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en zijn daarmee een stimulans aan de lokale economie.

Startavond

Op de startavond wordt het project toegelicht. Alle aanwezigen krijgen de kans om hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en hun ideeën voor de route aan te dragen. Op kaarten kunnen zij aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. De te ontwikkelen route ligt in de omgeving van Opheusden en gaat aansluiten bij de omringende reeds bestaande Klompenpaden, waaronder het Marspad in Kesteren. Het Klompenpad krijgt een naam die verwijst naar een element in het landschap waar doorheen wordt gewandeld, zoals een historische boerderij, veldnaam of buurtschap. Een werkgroep (waarvoor men zich ook op deze avond kan aanmelden) bestaande uit bewoners, ondernemers en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad.

Het Klompenpad wordt mede mogelijk door de gemeente Neder-Betuwe, de provincie Gelderland en de Combinatie dijkverbetering Hagestein-Opheusden.

Voor vragen over deze avond kunt u terecht bij Christien van der Zwart van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, tel 06-15670475