Startavond Klompenpad Horsthoek (Heerde)

Datum/Tijd
11 september 2014
20:00 - 21:30

Locatie
De Keet


Loopt u ook graag een blokje om in uw eigen omgeving en woont u in de omgeving van Horsthoek? Denk dan mee over het ontwikkelen van een Klompenpad in dit deel van de gemeente Heerde. Bewoners maar ook anderen die bestaande en oude paadjes weten zijn van harte welkom op de startavond op donderdag 11 september van 20.00 tot 21.30 uur in De Keet, Eperweg 55 in Heerde. Wethouder Gerrit van Dijk opent deze avond. Daarna vertelt iemand van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland over de bedoeling van het project. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.45 uur.

Klompenpaden in Gelderland

KlompenIn Gelderland en Utrecht zijn inmiddels zestig Klompenpaden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Voor de openstelling van hun grond ontvangen de agrariërs een vergoeding. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de bewoners die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken.

Klompenpaden sluiten aan

De leefbaarheid, de ruimtelijke kwaliteit en de economische en toeristische structuur van het gebied worden met de aanleg van een Klompenpad versterkt. Het Klompenpad sluit aan bij het reeds bestaande Klompenpad in Wapenveld (Paddenpad) en de paden die bij Veessen, Vorchten, Hoorn en Markluiden in ontwikkeling zijn. Klompenpad Horsthoek wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van Regiobureau Noord-Veluwe.

Startavond

Op de startavond licht SLG  het project toe. Alle aanwezigen krijgen de kans om hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en hun ideeën voor een route aan te dragen. Op kaarten kunnen zij aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. De exacte locatie van de te ontwikkelen route staat nog helemaal open en op de startavond brengen we de wensen van bewoners met betrekking tot wandelmogelijkheden in kaart. Een werkgroep (waarvoor u zich op deze avond kunt aanmelden) bestaande uit bewoners en betrokken partijen gaat vervolgens aan de slag om een Klompenpad te realiseren waar de bewoners van het gebied volop van kunnen genieten en trots op zijn.

Actie streekeigenbeplanting

Om naast de beleefbaarheid ook het landschap zelf te versterken, kunnen bewoners in het buitengebied hun erf aanplanten met inheemse streekeigen beplanting. Ligt uw grond in het zoekgebied van het Klompenpad Horsthoek en heeft u interesse in een streekeigen beplantingsplan? Meldt u zich dan aan op de avond of bij Eward Timmerman van SLG, tel. 026-3537444.

www.klompenpaden.nl