Startavond Klompenpad Culemborg West

Datum/Tijd
1 oktober 2014
20:00 - 21:30

Locatie
Genieloods van Werk aan ’t Spoel


Loopt u ook graag een blokje om in uw eigen omgeving en woont u in de omgeving van Culemborg West? Denk dan mee over het ontwikkelen van een Klompenpad in dit deel van de gemeente Culemborg. Bewoners maar ook anderen die bestaande en oude paadjes weten zijn van harte welkom op de startavond op woensdag 1 oktober van 20.00 tot 21.30 uur in de Genieloods van Werk aan ’t Spoel, Goilberdingerdijk 40 in Culemborg. Wethouder Collin Stolwijk opent deze avond. Daarna vertelt iemand van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland over de bedoeling van het project. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.45 uur.

Klompenpaden in Gelderland

In Gelderland en Utrecht zijn inmiddels zestig Klompenpaden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klomrode_klompenpenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Voor de openstelling van hun grond ontvangen de agrariërs een vergoeding. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de bewoners die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken.

Netwerk van Klompenpaden

Het nieuwe Klompenpad wordt naast het Kuilenburgerpad, dat in juni is geopend en al veel positieve reacties heeft opgeleverd, het tweede Klompenpad in de gemeente Culemborg. Het nieuwe pad gaat onderdeel uitmaken van een netwerk aan Klompenpaden dat in de regio gerealiseerd wordt. Bestaande en in ontwikkeling zijnde routes in Wijk bij Duurstede, Beusichem, Tricht, Everdingen en ten oosten van Culemborg worden via overstaproutes met elkaar verbonden.

Startavond

Op de startavond licht SLG  het project toe. Alle aanwezigen krijgen de kans om hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en hun ideeën voor een route aan te dragen. Op kaarten kunnen zij aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. De exacte locatie van de te ontwikkelen route staat nog helemaal open en op de startavond brengen we de wensen van bewoners met betrekking tot wandelmogelijkheden in kaart. Een werkgroep (waarvoor u zich op deze avond kunt aanmelden) bestaande uit bewoners en betrokken partijen gaat vervolgens aan de slag om een Klompenpad te realiseren waar de bewoners van het gebied volop van kunnen genieten en trots op zijn.

De ontwikkeling van dit Klompenpad wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, Regio Rivierenland en de gemeente Culemborg.

www.klompenpaden.nl