Startavond Klompenpad Bruchem

Datum/Tijd
7 juni 2016
20:00 - 22:00

Locatie
Kerkelijk Centrum Eben Haëzer


Loopt u ook graag een blokje om in uw eigen omgeving? Wilt u meedenken over het ontwikkelen van een nieuw Klompenpad in de omgeving van Bruchem? Kom dan naar de startavond hierover op dinsdag 7 juni. Op verzoek van een aantal bewoners uit Bruchem biedt de gemeente Zaltbommel de kans om deze wandelroute te ontwikkelen onder leiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. De startavond vindt plaats om 20.00 uur in Eben Haezer, Kosterijstraat 2 te Bruchem. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.45 uur.

Klompenpaden in Gelderland

In Gelderland en Utrecht zijn inmiddels 86 Klompenpaden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk dwars door het boerenland. Bij voorkeur door boomgaarden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Voor de openstelling van hun grond ontvangen de agrariërs een vergoeding. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor omwonenden die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie.

Startavond

Op de startavond wordt het project toegelicht. Alle aanwezigen krijgen de kans om hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en hun ideeën voor de route aan te dragen. Op kaarten kunnen zij aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. De te ontwikkelen route ligt in de omgeving van Bruchem. Het Klompenpad krijgt een naam die verwijst naar een element in het landschap waar doorheen wordt gewandeld, zoals een historische boerderij, veldnaam of buurtschap. Een werkgroep (waarvoor men zich op deze avond kan aanmelden) bestaande uit bewoners en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad.

Het Klompenpad wordt mede mogelijk door Provincie Gelderland en de gemeente Zaltbommel.

Voor vragen over deze avond kunt u terecht bij Nomi Havelaar van SLG, telefoon 026-3537444.
Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.