Plantdag Winssen in het Groen

Datum/Tijd
18 november 2017
10:30 - 12:00

Locatie
familie van Beijnum


Bewoners in het buitengebied van Winssen planten binnenkort ongeveer 3.600 struiken, 16 knotbomen, 35 laanbomen en 70 hoogstamfruitbomen. Op zaterdag 18 november 2017 is de feestelijke uitdeeldag van streekeigen plantmateriaal aan deelnemers van het project ‘Winssen in het Groen’ bij de familie van Beijnum aan de Poelsestraat 3 in Winssen. Bij dit project werken de gemeente Beuningen, provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen om het buitengebied van Winssen te versterken. De werkgroep Levend Landschap Winssen opent om 10.30 uur de feestelijke uitdeeldag, waarna wethouder Piet de Klein de eerste fruitboom van het beplantingsproject plant.

Een groep actieve bewoners uit Winssen is onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) gestart met het bewonersproces Levend Landschap Winssen. Eén van de initiatieven was om het buitengebied van Winssen te verfraaien en aantrekkelijker te maken door streekeigen beplanting aan te planten. Dit heeft geresulteerd in het beplantingsproject ‘Winssen in het Groen’. De uitdeeldag wordt geopend door Paul van Oss, vertegenwoordiger van de bewonerswerkgroep Levend Landschap Winssen. Aansluitend plant wethouder Piet de Klein de eerste boom en geeft een adviseur van SLG een instructie aan de deelnemers over de aanplant en snoei van onder meer fruitbomen. Tot slot kunnen de deelnemers het plantmateriaal afhalen. Hierbij helpen vrijwilligers van Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen mee om het beplantingsmateriaal uit te delen.

Programma uitdeeldag
10.15 uur Ontvangst en inloop met koffie en thee
10.30 uur Welkomstwoord door Paul van Oss, vertegenwoordiger Levend Landschap werkgroep Winssen
10.35 uur Welkomstwoord wethouder Piet de Klein van de gemeente Beuningen
10.45 uur Gezamenlijke aanplant van de eerste bomen door wethouder en familie van Beijnum
11:00 uur Uitleg over vervoer en aanplant van het materiaal door Ruud Borkes, adviseur SLG
11.15 uur Afhalen van het plantmateriaal
12.00 uur Afsluiting

Winssen in het Groen

Het beplantingsproject ‘Winssen in het Groen’ is geïnitieerd door bewoners in het kader van het project ‘Levend Landschap Winssen’ en wordt gesubsidieerd door de provincie Gelderland en de gemeente Beuningen. Alle deelnemers aan het project hebben samen met een adviseur van SLG voor hun eigen perceel een inrichtingsplan gemaakt, dat aansluit bij het omliggende landschap. Door aanplant van streekeigen soorten wordt het landschap weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het perceel en het omliggende landschap meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan.

Bekijk meer informatie over Levend Landschap Winssen en andere projecten in de gemeente Beuningen.