Plantdag Voorst in het Groen

Datum/Tijd
21 maart 2015
09:30 - 11:00

Locatie
Camping De Adelaar


Bewoners uit het buitengebied van Voorst planten binnenkort meer dan achtduizend struiken en ruim driehonderd bomen voor een mooier buitengebied, in het kader van ‘Voorst in het Groen’. Dit is een beplantingsproject van de gemeente Voorst, provincie Gelderland en Voorster Belang en omstreken.  De uitvoering is in handen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op zaterdag 21 maart, vanaf 9.30 uur op Camping De Adelaar, Rijksstraatweg 49 in Voorst. Henk Wijtenhorst van Voorster Belang en omstreken en Anita de Jong planten hier samen de eerste boom.

Streekeigen beplanting

Via deze actie worden de erven verfraaid met streekeigen beplanting. De deelnemers planten gezamenlijk ruim achtduizend struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos en ook nog eens 56 knotbomen, 42 bomen en 220 hoogstamfruitbomen op hun erf. De nieuwe Hoogstamfruitbrigade Voorst legt een grote boomgaard aan met hoogstamfruitbomen.

Inrichtingsplan

Alle deelnemers aan het project zijn door een adviseur van SLG bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat aansluit bij het omliggende landschap. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een erf weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan.

Voorster Belang en omstreken en vrijwilligersgroep De Spaanse Ruiter helpen bij laden en lossen en deels bij de aanplant van de bomen en struiken. Na het ophalen gaan bewoners aan de slag met het planten.

Het project ‘Voorst in het Groen’ wordt gesubsidieerd  door de provincie Gelderland en de gemeente Voorst.