Plantdag Stokkum in het Groen

Datum/Tijd
23 februari 2019
10:00

Locatie
Gildehuis van het St. Oswaldusgilde


Bewoners uit het buitengebied van Stokkum planten binnenkort streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan het beplantingsproject ‘Stokkum in het Groen’. De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op zaterdag 23 februari a.s. Negen deelnemers ontvangen hun beplanting. Zij planten dan inheemse struiken zoals meidoorn, wilde liguster, Gelderse roos maar ook laanbomen en hoogstamfruitbomen op hun erf en in het landschap. De uitdeeldag begint om 10.00 uur in aanwezigheid van wethouder Gerritsen achter het Gildehuis van het St. Oswaldusgilde aan de Pastoor van Sonsbeeckstraat 4 in Stokkum (ingang via Lange Heg). Inloop met koffie en thee is om 9.45 uur.

Op de uitdeeldag krijgen bewoners een instructie hoe je een boom plant en tips voor vervoer van beplanting tegen uitdroging. Daarna is iedereen met zijn beplanting op weg naar eigen erf om te starten met de aanplant.

Versterken van streekeigen landschap

Eind juni was er een informatieavond over ‘Stokkum in het Groen’ voor bewoners uit het buitengebied van Stokkum. Alle deelnemers hebben een erfbezoek gehad van adviseur Ruud Borkes van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Hij heeft een individueel beplantingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de betreffende grondeigenaar. Via deze actie worden erf en omliggend landschap verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een enkele boom, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie hiervan. Dit draagt niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap van Stokkum, maar ook flora en fauna profiteren hiervan volop. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden.

‘Stokkum in het Groen’ wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van de gemeente Montferland en de provincie Gelderland.

Dit beplantingsproject is een van de wensen van bewoners, voortkomend uit de bewonersprocessen Levend Landschap in Stokkum. Volg Levend Landschap Stokkum op Facebook via @levendlandschapstokkum.