Plantdag Kootwijkerbroek in het Groen

Datum/Tijd
28 februari 2015
09:30 - 11:00

Locatie
Firma Bos


Bewoners uit Kootwijkerbroek planten binnenkort meer dan tienduizend struiken en ruim zeshonderd bomen voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan ‘Kootwijkerbroek in het Groen’, een beplantingsproject van de gemeente Barneveld, Plaatselijk Belang Kootwijkerbroek en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op zaterdag 28 februari. Maar liefst 53 bewoners uit het buitengebied van Kootwijkerbroek doen mee, waarvan 9 deelnemers met grote uitvoeringsplannen. De overige 44 deelnemers ontvangen zaterdag hun beplanting. Zij planten ruim 11.500 struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos en ook nog eens 260 knotbomen, 210 laanbomen en 170 hoogstamfruitbomen op hun erf. De uitdeeldag begint om 9.30 uur. Wethouder Aart de Kruijf en Robert Keizer van SLG planten samen de eerste boom op het terrein van de firma Bos aan de Krollerweg 11 in Kootwijkerbroek.

De uitvoering van dit project is in handen van SLG. Alle 53 deelnemers aan het project zijn door een adviseur van SLG bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoner. Via deze eenmalige actie worden de erven verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een enkele boom, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard, kikkerpoel of combinatie van mogelijkheden. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een erf weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden. De uitvoering van het project past binnen de dorpsvisie van Kootwijkerbroek om het buitengebied te verfraaien.

Plaatselijk Belang Kootwijkerbroek helpt zaterdag met het opladen van het plantsoen op de aanhangwagens van de deelnemers. Na het ophalen gaan bewoners aan de slag met het planten.

Het project ‘Kootwijkerbroek in het Groen’ wordt mede gefinancierd vanuit het project Natuur en Landschap van de regio Food Valley.