Plantdag Heerde – Landschappelijk sterk!

Datum/Tijd
29 november 2014
09:30 - 11:00

Locatie
Plantdag Heerde - Landschappelijk sterk!


Zaterdag 29 november vindt de vijfde en laatste uitdeeldag van plantmateriaal plaats van het succesvolle project ‘Heerde Landschappelijk Sterk!’ van de gemeente Heerde en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. De deelnemers zijn wederom uitgenodigd bij de familie Van den Berg op de IJsseldijk 99 in Vorchten om hun bomen en struiken in ontvangst te nemen. Tijdens deze dag zetten 15 bewoners in het buitengebied zich in voor het landschap. Deze keer planten zij circa 5.500 stuks bosplantsoen zoals meidoorn en lijsterbes, 60 laanbomen en 60 hoogstamfruitbomen aan op hun eigen terrein. Allemaal streekeigen beplanting, dus soorten die hier van nature voorkomen.
Wethouder Van der Stege opent de uitdeeldag en plant een rode beuk op het terrein van de familie Van den Berg.

Het project Heerde – Landschappelijk sterk! is onderdeel van het programma Gebiedsontwikkeling Veessen – Wapenveld. Deze gebiedsontwikkeling geeft nieuwe impulsen aan dit gebied, gericht op leefbaarheid, ruimtelijke kwaliteit, lokale economie en toegankelijkheid van het buitengebied.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft een praktische inslag en zet graag woorden om in daden: handen uit de mouwen en de schop in de grond.  Daarbij maakt deze stichting dankbaar gebruik van de inzet van vele vrijwilligers en betrokken grondeigenaren.

Veel belangstelling

Vanuit het gebied is veel belangstelling geweest voor dit project. Ongeveer 70% van alle bewoners in het buitengebied heeft deelgenomen aan deze plantactie. Waarbij in totaal in 5 uitdeeldagen 22.000 stuks bosplantsoen en ruim 850 bomen zijn uitgedeeld. Inclusief de grotere beplantingsplannen, waarbij de eigenaren zelf hun plantsoen aanschaffen en laten inplanten, komt het totaal zelfs op 57.000 stuks bosplantsoen en ruim 2.000 bomen. Het project ‘Heerde – Landschappelijk sterk!’ is daarmee een groot succes.

Erven met passende beplanting

Wethouder Van der Stege is blij met het resultaat: “In de afgelopen paar jaar is een enorme hoeveelheid beplanting gerealiseerd. Veel erven hebben een nieuwe uitstraling met beplanting die past in onze omgeving. Ik vind het heerlijk om hier tijdens een fietstocht in het gebied van te genieten. Het project heeft onze gemeente landschappelijk nog sterker gemaakt dan het al was!”

Aanmelden voor het project ‘Heerde – Landschappelijk sterk!’ is niet meer mogelijk.