Opening Vreepad in Oldebroek

Datum/Tijd
12 december 2015
10:30 - 12:30

Locatie
familie Immerzeel


Op zaterdag 12 december vindt de feestelijke opening plaats van het eerste Klompenpad in de gemeente Oldebroek: het Vreepad. Het Vreepad is een rondwandeling van zestien kilometer door het mooie buitengebied tussen Oldebroek en Wezep. Wandelen door weilanden, over landgoederen, enken en langs historische boerderijen. De opening vindt plaats om 10.30 uur bij de familie Immerzeel aan de Vreeweg 47 in ’t Loo. Wethouder Lydia Groot en onze directeur Arjan Vriend openen het Vreepad.

Onder begeleiding van ons en in samenwerking met vrijwilligers, particuliere grondeigenaren, gemeente Oldebroek, Waterschap Vallei en Veluwe en lokale partijen is het gelukt het Vreepad te ontwikkelen. Het Vreepad maakt deel uit van een landelijk routenetwerk van Klompenpaden. De financiering van dit 85ste Klompenpad is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, gemeente Oldebroek, Regio Noord Veluwe, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpaden worden door ons en Landschap Erfgoed Utrecht ontwikkeld in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landgoederen, weilanden en  natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn bij ons aangesloten en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Brochure

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is te koop bij het startpunt Boerderijmuseum de Bovenstreek (het museum is nu gesloten maar zal  in het voorjaar, na de wintersluiting, extra aandacht besteden aan het Vreepad), Landal Landgoed ’t Loo, Gasterij De Zeuven Heuvels, Top1Toys en de VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met rode klompjes. Alle Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 12 december ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

2015 was het Jaar van de Klompenpaden. Dit jaar hebben wij en Landschap Erfgoed Utrecht maar liefst twintig nieuwe paden ontwikkeld. De 1000e kilometer Klompenpad is gehaald. Ook is een speciaal boek over de eerste vijftig Klompenpaden verschenen en was er een expositie over de Klompenpaden. Houd www.klompenpaden.nl of de Facebookpagina in de gaten voor nieuwe Klompenpaden en activiteiten.