Opening Plaggenstekerspad in Hoenderloo

Datum/Tijd
13 mei 2017
10:15

Locatie
Activiteiten Restaurant De Krim


Op zaterdag 13 mei 2017 vindt in Hoenderloo de feestelijke opening plaats van het 99ste Klompenpad: het Plaggenstekerspad. Het Plaggenstekerspad is een rondwandeling van twaalf kilometer door het mooie buitengebied van Hoenderloo. Wandel over onverharde paden door bos en heide, stuifzand en weilanden en langs kerk en plaggenhut. De opening vindt plaats om 10.15 uur bij Activiteiten Restaurant De Krim, De Krim 4 in Hoenderloo. Wethouder Mark Sandmann, Werner Ludwig van Vereniging Hoenderloo’s Belang en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) verrichten de opening. Muziekvereniging Vooruitgang Is Ons Streven verzorgt een optreden. Na de onthulling van het startpaneel is er gelegenheid tot wandelen van (een deel van) het Klompenpad. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Vijfde Klompenpad in Apeldoorn

Vereniging Hoenderloo’s Belang is de initiatiefnemer van dit Klompenpad. Het nieuwe Klompenpad is van begin af aan enthousiast ontvangen door bewoners en horecaondernemers in Hoenderloo. Zij hielpen bij het bedenken van de route, schrijven van teksten tot het uitzetten van de route en het slaan van de bewegwijzeringspalen.
Onder begeleiding van SLG en in samenwerking met vrijwilligers, particuliere grondeigenaren, Staatsbosbeheer en gemeente Apeldoorn is deze route tot stand gekomen. Dit 99ste Klompenpad is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn, Hoenderloo’s Belang, lokale horeca- en recreatieondernemers en de Nationale Postcode Loterij. Het Plaggenstekerspad is het vijfde Klompenpad in de gemeente Apeldoorn.

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Brochure

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is o.a. te koop bij het startpunt Activiteiten Restaurant De Krim, het opstappunt Landal-Miggelenberg, Broodhuis Lokaliteit, Veluwe camping De Pampel, Veluwe camping ’t Schinkel, Recreatiepark ’t Veluws Hof, Bungalowpark Hoenderloo en VVV’s in de regio.
De route is in beide richtingen gemarkeerd met paarse klompjes. In tegenstelling tot andere Klompenpaden zijn honden op dit pad toegestaan, mits aangelijnd. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 13 mei ook beschikbaar via de Klompenpaden app. Kijk ook op www.klompenpaden.nl of de Facebookpagina van de Klompenpaden.