Opening Klompenpad Winterswijk-Woold

Datum/Tijd
30 september 2017
10:30

Locatie
camping en geitenkaasboerderij De Brömmels


Op zaterdag 30 september vindt in Winterswijk-Woold de feestelijke opening plaats van het 104de Klompenpad: het Achterwooldsepad. De opening vindt plaats bij het startpunt camping en geitenkaasboerderij De Brömmels, Meerdinkweg 5 in Winterswijk-Woold. Wethouder Gert-Jan te Gronde van de gemeente Winterswijk, voorzitter Raymond Meekes van het Woolds Belang en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) verrichten de opening. Na de onthulling van het startpaneel is er gelegenheid tot wandelen van (een deel van) het Klompenpad. Afsluitend is er een drankje met proeverijtje van geitenkaas en muziek van Harmonicagroep Acinom. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Het Achterwooldsepad is een rondwandeling van tien kilometer, en te verlengen tot achttien kilometer, door het prachtige gebied van de buurtschap Woold in Winterswijk. Wandelen over zandwegen, door bossen en het oude, kleinschalige hoevenlandschap, langs historische boerderijen en door de meer rationele kavels met rechte wegen in het zuidelijke deel. De route is tot stand gekomen in een samenspel tussen Stichting Landschapsbeheer Gelderland, de gemeente Winterwijk, Woolds Belang, grondeigenaren en een groep van vrijwilligers uit Winterswijk-Woold. Dit Klompenpad is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Winterswijk, Provincie Gelderland en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Inmiddels zijn er 104 Klompenpaden, waarvan 74 Klompenpaden in Gelderland. In een aantal gemeenten in Gelderland is al een netwerk van Klompenpaden ontstaan waarbij wandelaars, bewoners en bezoekers van het ene pad op het ander pad over kunnen stappen en zo het hele gebied kunnen leren kennen.

De brochure met een beschrijving van de route, het landschap en de bijzondere plekjes die u onderweg tegenkomt is o.a. te koop bij het startpunt De Brömmels, opstappunt Roerdinkhof, opstappunt Harmienehoeve en de VVV’s in de regio.

De route is in beide richtingen gemarkeerd met donkerrode klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 30 september ook beschikbaar via de Klompenpaden app. Kijk op www.klompenpaden.nl of de Facebookpagina van de Klompenpaden.