Opening Klompenpad Veessen en Vorchten

Datum/Tijd
29 september 2017
14:00

Locatie
Restaurant De IJsselhoeve


Op vrijdag 29 september 2017 vindt in Veessen de feestelijke opening plaats van het 103de Klompenpad: het Elsvoorderpad. Het Elsvoorderpad is een rondwandeling van elf kilometer door het mooie buitengebied van Veessen en Vorchten. Wandel door weilanden, langs de IJssel, over nieuwe dijken en langs IJsselhoeven, kerk en terpen. De opening vindt plaats om 14.00 uur in Restaurant De IJsselhoeve, IJsseldijk 46 in Veessen. Wethouder Meijer en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) verrichten de opening. De streektaalmuzikanten Ton van de Vosse en Bertus van Essen treden op. Na de onthulling van het startpaneel is er gelegenheid tot wandelen van (een deel van) het Klompenpad. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Onder begeleiding van SLG en in samenwerking met vrijwilligers, particuliere grond-eigenaren, Staatsbosbeheer, Agrarische Natuurvereniging VIJZ en andere partijen uit de streek is deze route tot stand gekomen. Dit Klompenpad is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Heerde, Waterschap Vallei en Veluwe, Provincie Gelderland, Gebiedsontwikkeling Veessen-Wapenveld en de Nationale Postcode Loterij. Het Elsvoorderpad is naast het Paddenpad, Horsthoekerpad en Vosbergenpad het vierde Klompenpad in de gemeente Heerde.

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is o.a. te koop bij het startpunt Restaurant De IJsselhoeve en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met groene klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 29 september ook beschikbaar via de Klompenpaden app. Kijk op www.klompenpaden.nl of de Facebookpagina van de Klompenpaden.